| Autor: redakcja1

Ceny bydła na targowiskach (17.11.2017)

Analiza cen zebranych w ZSRIR MRiRW wskazuje, iż w okresie 10-17.11.2017 r. w transakcjach targowiskowych wzrosły ceny krów i cieląt.

Ceny bydła na targowiskach (17.11.2017)

Średnie krajowe ceny bydła uzyskane w transakcjach targowiskowych

Kategoria informacji

Tydzień

Zmiana

17.11.2017

10.11.2017

Tygodniowa w %

Cielęta 60 – 100 kg

Cena w zł/kg

13,00

12,78

1,7

Szacunkowa podaż w szt.

188

165

13,9

Szacunkowa sprzedaż w szt.

129

120

7,5

Młode bydło opasowe

Cena w zł/kg

6,87

7,74

-11,2

Szacunkowa podaż w szt.

220

217

1,4

Szacunkowa sprzedaż w szt.

180

179

0,6

Krowy wybrakowane

Cena w zł/kg

4,95

4,90

1,0

Szacunkowa podaż w szt.

355

368

-3,5

Szacunkowa sprzedaż w szt.

291

307

-6,8

 

Ceny bydła na targowiskach

 

W omawianym tygodniu wzrosły o 1,7%, czyli o 0,22 zł/kg stawki proponowane za cielęta w wadzie od 60 do 100 kg do 13,00 zł/kg. Tydzień wcześniej wyceniono je na 12,78 zł/kg. Biorąc pod uwagę ilość odstawień zaobserwowano zwyżkę z 165 szt. do 188 szt., co w skali tygodnia oznacza wzrost o 13,9%. Jednocześnie w analizowanym czasie zwiększyła się sprzedaż cieląt o 9 szt. z 120 szt. do 129 szt. w ujęciu tygodniowym jest to zatem więcej o 7,5%.

 

Zgodnie z danymi resortu rolnictwa, na rynku wołowiny i cielęciny w Polsce notowania krów wybrakowanych za które średnio płacono 4,90 zł/kg, wzrosły w ciągu tygodnia o 1% do 4,95 zł/kg. Przez tydzień zniżce uległa za to podaż omawianego rodzaju bydła o 3,5% do 355 szt. Natomiast w przypadku sprzedaży jest to mniej o 6,8% do 291 szt.

 

W okresie od 10 do 17 listopada 2017 roku spadły notowania bydła w transakcjach targowych. 1% zniżkę odnotowano w obrębie średnich cen młodego bydła opasowego, która zmniejszyła się do 6,87 zł/kg. Większa za to była podaż omawianego rodzaju bydła o 1,4% do 220 szt. i sprzedaż o 0,6% do 180 szt.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!