| Autor: redakcja6

Spadek produkcji bydła w UE (I-IX 2013)

Zdaniem Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku w Unii Europejskiej, produkcja bydła wyrażona w tonach zmniejszyła się o 3,9% w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego – podała FAMMU/FAPA.

Spadek produkcji bydła w UE (I-IX 2013)
Spadki produkcji bydła zaobserwowano w 20 państwach członkowskich, natomiast w pozostałych produkcja wzrosła.
 
Największe obniżki odnotowano we Włoszech – spadek o 10,9%, w Portugalii – o 9,7%, Grecji – o 9,6%, na Litwie – o 8,0%, w Luksemburgu – o 7,1%, Belgii – o 6,2%, W Słowenii – o 5,9%, Niemczech – o 5,3%, na Węgrzech – o 4,9% oraz we Francji – o 4,8%.
 
Z kolei znaczące wzrosty produkcji obserwowano w Bułgarii – wzrost o 16,1%, na Malcie – o 8,0%, w Rumunii – o 7,5%, Estonii – o 6,2% oraz w Irlandii – o 4,6%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!