| Autor: redakcja1

Francja traci status kraju o niskim ryzyku zagrożenia BSE

Testy przeprowadzone w unijnym laboratorium referencyjnym, potwierdziły obecność klasycznej postaci tzw. choroby szalonych krów (BSE) u pięcioletniej krowy, którą znaleziono na francuskiej farmie w Ardenach. Był to tym samym pierwszy klasyczny przypadek tej choroby wykryty we Francji od 2011 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Francja traci status kraju o niskim ryzyku zagrożenia BSE

BSE we Francji

W odpowiedzi Światowa Organizacja ds. Zdrowia Zwierząt (OIE) zmieniła status Francji z kraju „niskiego ryzyka zagrożenia” BSE na kraj o „kontrolowanym statusie zagrożenia” tą chorobą.

Niemniej jednak w maju 2015 r. Francja wraz z sześcioma innymi krajami otrzymała status „niskiego ryzyka zagrożenia BSE”. Obecnie Francuzi stracili możliwości korzystania z nowych unijnych przepisów, które weszły w życie w 2015 roku, a odnosiły się do powrotu do łańcucha żywnościowego oraz paszowego niektórych tkanek zwierzęcych. Poluzowanie przepisów dotyczyło tylko do tych krajów Wspólnoty, które posiadały status kraju „niskiego ryzyka zagrożenia” BSE.

Aktualnie status kraju „niskiego ryzyka zagrożenia” BSE posiada 20 krajów UE, tj.: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Węgry, Włochy, Łotwa, Luksemburg, Malta, Holandia, Portugalia, Rumunia, która powróciła do tego statusu w grudniu 2015 r., Słowacja, Słowenia oraz Szwecja.

Kraje „kontrolowanego ryzyka zagrożenia” BSE to: Niemcy, Grecja, Irlandia - „zdegradowana” do tego statusu po wykryciu BSE w 2015 r., Litwa, Polska, Hiszpania, Wielka Brytania oraz Francja. Pozostaje jeszcze kwestia, jak do tej pory rynki zbytu na francuską wołowinę zareagują na wiadomość dotyczącą „degradacji” Paryża do grona krajów „kontrolowanego ryzyka zagrożenia” BSE.

Wcześniej, gdy Francuzi awansowali, otrzymując najwyższy przyznawany przez OIE status w stosunku do zagrożenia BSE, kilka państw jak RPA, Arabia Saudyjska, Wietnam oraz Singapur zdecydowało się na zniesienie embarga na przywóz francuskiej wołowiny.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!