Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Opryskiwacz Booster L.DOC Caffini
2020-08-05 -
Poziomy mieszalnik pasz
2020-10-06 -
Pług obracalny zawieszany GB Line
2012-01-04 -
Reflektory drogowe halogenowe RE0592
2011-12-14 -
AUTOMATYCZNY ROZDZIELACZ SSĄCY
2016-02-11 -
Owijarka do palet G1010 GOWEIL
2020-07-27
Wołowina z Irlandii trafi do USA
Jak poinformowało irlandzkie ministerstwo rolnictwa, Stany Zjednoczone uznały irlandzki system kontroli świeżego mięsa za zgodny z systemem amerykańskim.

Tym samym oznacza to, że irlandzka wołowina przeznaczona do przetworzenia, i użycia w produkcji hamburgerów oraz podobnych produktów, będzie mogła trafiać na rynek amerykański. Trzeba uwzględnić fakt, że Irlandia jest pierwszym krajem, który uzyskał prawo eksportu tego rodzaju mięsa do USA. Co więcej, Irlandia była także pierwszym krajem z Unii, który uzyskał ponowne prawo eksportu mięsa wołowego (wysokiej jakości elementy, jak polędwica wołowa oraz udziec) do Stanów Zjednoczonych (styczeń 2015 r.).
Dopiero później Amerykanie otworzyli swój rynek na dostawy wołowiny z Holandii oraz Litwy. Obecnie sześć irlandzkich zakładów posiada prawo sprzedaży wysokiej jakości elementów z wołowiny na ten rynek. W zeszłym roku Irlandczycy wyeksportowali do USA ten gatunek mięsa o łącznej wartości 14 mln USD. Rozszerzenie asortymentu dostaw wołowiny do USA zostało pozytywnie przyjęte w Irlandii w obliczu niekorzystnych wiadomości związanych z Brexitem.
Jak podkreśla FAMMU/FAPA, Wielka Brytania jest dla „Zielonej Wyspy” odbiorcą aż 41% całego irlandzkiego eksportu żywności i napojów wartych rocznie 4,4 mld EUR. Teraz o otwarcie rynku amerykańskiego na wołowinę starają się Brytyjczycy oraz Francuzi. Brytyjczycy czekają na audyt strony amerykańskiej, z kolei Francuzi muszą dostarczyć Waszyngtonowi jeszcze dalszych informacji.
