| Autor: redakcja1

Rośnie popyt na najdroższą wołowinę na świecie

W 2014 roku Japonia wyeksportowała 1,3 tys. ton mięsa wołowego, a więc to roczna zwyżka o 38%, a także najwięcej, od kiedy prowadzi się statystyki – podaje FAMMU/FAPA.

Rośnie popyt na najdroższą wołowinę na świecie

Eksport wołowiny z Japonii

Mięso wołowe sprzedawane przez Japonię to głównie wołowina z rasy bydła Wagyu, rzadziej jest mniej cenne mięso pochodzące od krzyżówek lub ras mlecznych, które trafia do krajów na świecie, w tym także do Hongkongu, Stanów Zjednoczonych oraz Singapuru.

 

Niemniej jednak wielkość eksportu tego rodzaju mięsa z Japonii wypada mizernie w konfrontacji z wolumenem globalnego handlu, ale za to wartość sprzedawanej wołowiny jest bardzo wysoka. W 2014 roku kilogram tego wyjątkowego mięsa kosztował średnio 68,5 AUD, tj. 196 zł. Pomimo tak wysokiej ceny popyt na wołowinę Wagyu ciągle się zwiększa, co jest bardzo dokładnie monitorowane przez przemysł australijski.

 

Konsumenci na całym świecie doceniają ten rodzaj wołowiny za nieporównywalne z niczym głębokie walory smakowe. Co ciekawe, otóż bydło Wagyu, od którego pochodzi ta wyjątkowa wołowina, jest hodowane także poza granicami Japonii, w tym przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych oraz w Australii, a w przypadku Europy jest to Belgia.

 

Jednakże najbardziej ceniona i tym samym najdroższa jest wołowina pochodząca od krów rasy Wagyu, hodowanych w okolicach japońskiego miasta Kobe. Ceny tej wołowiny są niesamowicie wysokie.



Tagi:
źródło: