Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
AminoCare KONIE
2016-04-15 -
Trimble® FieldLevel™ II System
2015-05-06 -
Ciągnik LOVOL M504 Premium
2020-04-20 -
Części do agregatu uprawowego
2019-07-24 -
Ładowarka kołowa GIANT D267
2015-05-06
Niewielki spadek produkcji bydła w UE (I-VII 2014)
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie styczeń-lipiec 2014 roku kraje UE-28 wyprodukowały jedynie o 0,1% mniej bydła liczonych w tonach niż przed rokiem, a ubój w sztukach zmalał w tym czasie o 1% - podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja bydła w UE
Produkcja bydła w „starych” krajach UE zmniejszyła się trochę bardziej, bo o 1%, a w sztukach spadła o 1,8%. Zniżki produkcji w UE-28 związane były głównie z młodym bydłem i wyniosły 10,4%.
W analizowanym czasie więcej bydła w tonach wyprodukowała:
-
Polska - 16,9%,
-
Irlandia - 15%,
-
Estonia - 10,9%,
-
Litwa - 10,1%,
-
Cypr - 4%,
-
Luksemburg - 4%,
-
Szwecja - 4%,
-
Niemcy - 3%,
-
Malta - 2,9%,
-
Wielka Brytania – 2,8%,
-
Belgia -2,7%.
Z kolei największe obniżki produkcji odnotowano w:
-
Bułgarii - 21,5%,
-
we Włoszech - 18,6%,
-
na Słowacji - 9,2%,
-
w Grecji - 8,7%,
-
Portugalii - 6,4%,
-
Chorwacji - 5%,
-
Hiszpanii - 3,4%,
-
Austrii - 3%,
-
na Węgrzech - 2,6%.
