| Autor: redakcja1

Niewielki wzrost produkcji bydła w UE (I-X 2014)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do października 2014 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowały o 0,3% więcej bydła w przeliczeniu na tony niż przed rokiem, przy czym ubój w sztukach zmalał o 0,6% - podaje FAMMU/FAPA.

Niewielki wzrost produkcji bydła w UE (I-X 2014)

Produkcja bydła w UE

W tym czasie produkcja bydła w „starych” krajach UE zmniejszyła się o 0,7%, a w sztukach spadła o 1,6%. Zniżki produkcji w UE-28 związane były głównie z młodym bydłem o 9,2%, a wzrosty produkcji z wolcami o 9,8%.

 

W analizowanym czasie więcej bydła w tonach wyprodukowała Polska o 20,1%, Irlandia o 13,5%, Litwa o 9,1%, Estonia o 6,7%, Luksemburg o 6%, Szwecja o 3,7%, Wielka Brytania o 3,4%, Belgia o 3%, Niemcy o 2,2%, Finlandia o 1,7% oraz Dania o 1,4%.

 

Największe obniżki produkcji odnotowano z kolei w Bułgarii o 19,6%, Włoszech o 18,1%, Cyprze o 14,3%, Słowacji o 8,4%, Grecji o 7,9%, Portugalii o 5,5%, Chorwacji o 4,6%, Austrii o 2,7%, Słowenii o 2,2%, Hiszpanii o 2,1% oraz w Holandii o 1,7%.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!