Produkcja mięsa wołowego w Polsce wzrośnie

Niska podaż na wołowe mięso, a także wzrost popytu na wołowinę na świecie oraz stabilna sytuacja na rynku krajowym ma ogromny wpływ na ceny bydła.

 

Według wstępnych danych w 2011 roku w krajach Unii Europejskiej podaż mięsa wołowego będzie niższa o blisko 2 procent, czyli zmniejszy się do 7,1 mln ton. Niemniej jednak największy spadek będzie dotyczył głównych importerów tego mięsa, czyli Francji, Wielkiej Brytanii oraz Niemiec. Właśnie w tych krajach łączna produkcja może być niższa nawet o ponad 2 procent, czyli do 3,56 mln ton.

 

Z kolei w Hiszpanii produkcja zwiększy się o prawie 3 procent, a więc do 582 tysiące ton. Natomiast w Polsce wzrośnie o ponad 2 procent, czyli do 425 tysięcy ton. Ponadto niemało krajów Wspólnoty liczy właśnie na duży zbyt pośród rynków zagranicznych jak Rosja czy Turcja. Pomimo tego, według prognoz eksport niemieckiej wołowiny powinien się podwoić i wynieść około 38 tysięcy ton.

 

Także Hiszpania i Włochy spodziewają się zwiększonego eksportu poza kraje członkowskie. Jeśli jednak chodzi o podaż wołowiny przeznaczonej do konsumpcji to obniży się ona o około 1 procenta, czyli do 7,3 mln ton, co może mieć znaczący wpływ na wzrost cen tego mięsa w nadchodzącym roku.



Tagi: