| Autor: redakcja1

Produkcja mleka i pogłowie krów w Unii Europejskiej

W Unii Europejskiej będącej największym na świecie producentem mleka krowiego, w 2017 r. produkcję surowca oceniono na 165,4 mln ton, tj. o 1,5% więcej niż w 2016 r.

Produkcja mleka i pogłowie krów w Unii Europejskiej
Do zwiększonej produkcji mleka przyczynił się wzmożony popyt na tłuszcze mleczne i sery, który wpływał stymulująco na zwyżkę cen zbytu większości produktów mlecznych, a w efekcie na poprawę rentowności produkcji surowca.
 
Jednocześnie w UE-28 zaobserwowano pierwszy od 2012 r. spory spadek pogłowia krów mlecznych o 1%, których liczba powróciła do poziomu notowanego w 2011 r. – 23,1 mln sztuk. Obniżka pogłowia krów była z powodzeniem rekompensowana wzrostem wydajności mlecznej, która w UE-28 w 2017 r. wyniosła 7 074 kg/szt., a zatem to więcej o 11% niż w roku 2011. Z ocen Komisji Europejskiej wynika, że w 2018 r. liczba krów mlecznych zmaleje o 0,4% do 23 mln szt., podczas gdy ich mleczność wzrośnie o 1,7% do 7 192 kg od szt. W efekcie unijna produkcja mleka w 2018 r. może być o 1,2% wyższa od szacowanej na 2017 r. i osiągnąć poziom 167,4 mln ton.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!