| Autor: redakcja1

Produkcja żywca wołowego w Polsce, w UE i na świecie

W Polsce, w wyniku wzrostu pogłowia młodego bydła, produkcja żywca wołowego w pierwszym półroczu 2017 r. była większa o 7% w porównaniu z tym samym okresem 2016 r. i według wstępnych danych GUS wyniosła 520 tys. ton, tj. 270 tys. ton mpc.

Produkcja żywca wołowego w Polsce, w UE i na świecie
W drugiej połowie roku dynamika zwyżka produkcji może być większa niż w pierwszym półroczu. W rezultacie w całym 2017 r. (w ocenie IERiGŻ – PIB) produkcja wołowiny prawdopodobnie wyniesie 1 050 tys. ton - 540 tys. ton mpc. i będzie o 8% wyższa niż w 2016 r. Tendencja zwyżkowa w produkcji zostanie utrzymana również w 2018 r., jednak szacuje się, że dynamika tego wzrostu może osłabnąć.
 
Według przewidywań Komisji Europejskiej w 2017 r. unijna produkcja wołowiny nie ulegnie istotnej zmianie w porównaniu z rokiem ubiegłym i prawdopodobnie wyniesie 7 891 tys. ton względem 7 881 tys. ton w 2016 r.
 
Największy spadek produkcji wołowiny prognozowany jest we Włoszech o 5% do 40 tys. ton, w Wielkiej Brytanii o 2% do 22 tys. ton, w Niemczech o 2% do 19 tys. ton i we Francji o 1% o 15 tys. ton, a wzrost – w Irlandii o 7% do 42 tys. ton, Polsce o 8% do 42 tys. ton i Holandii o 6% o 24 tys. ton. Stabilizacja unijnej produkcji wołowiny w 2017 r. oraz szacowana jej nieznaczna zniżka w 2018 r. może być wynikiem spowolnienia lub zatrzymania procesu restrukturyzacji sektora mleczarskiego spowodowanego wzrostem cen mleka.
 
Jak wynika z danych Departamentu Rolnictwa USA w 2017 r. globalna produkcja wołowiny może wynieść 61,4 mln ton i będzie o 1,5% wyższa niż w 2016 r. Wzrost nastąpi m.in. w Stanach Zjednoczonych o 5%, Brazylii o 2%, Argentynie o 4%, Chinach o 1% i Indiach o 1%.


Tagi:
źródło: