Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Wzrost światowej produkcji wołowiny

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Globalna produkcja mięsa wołowego w 2014 roku osiągnie poziom o 0,4% wyższy w stosunku do...

Globalna produkcja mięsa wołowego w 2014 roku osiągnie poziom o 0,4% wyższy w stosunku do poprzedniego roku i wyniesie 59 mln ton – poinformował Bank BGŻ.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Wzrost produkcji wołowiny dotyczy także państw Wspólnoty. Według prognoz Komisji Europejskiej, w bieżącym roku wytwórstwo tego gatunku mięsa wyniesie łącznie 7,5 mln ton, tj. o 1% więcej r/r. Spowodowane to będzie wzrostem produkcji we Francji, w Niemczech, Wielkiej Brytanii i Irlandii oraz spadkiem we Włoszech i w Hiszpanii.
 
Z szacunków wynika, że wytwórstwo wołowiny w Polsce ukształtuje się na poziomie 379 tys. ton i będzie o 1,6% wyższe niż przed rokiem.
 
Jak podkreślają eksperci Banku BGŻ, unijny rynek wołowiny jest nadal atrakcyjny dla dużych światowych eksporterów wołowiny. Według prognoz Komisji Europejskiej z początku bieżącego roku, import tego gatunku mięsa wzrośnie w skali roku o 7%, co jest faktycznie obserwowane od początku roku. W pierwszym kwartale eksport świeżego mięsa, schłodzonego i zamrożonego z Brazylii do krajów Wspólnoty wzrósł o 30% wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.
 
Jak przypuszczają specjaliści, pogarszające się saldo handlu zagranicznego wołowiną oraz spodziewany wzrost produkcji, a także większa podaż mięsa mogą wpłyną negatywnie na poziom cen na rynku unijnym.  

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Ceny żywca wołowego, wieprzowego i drobiowego (15.04.2018)
  • Ceny żywca wołowego, wieprzowego i drobiowego (15.04.2018)

    W dniach od 9 do 15 kwietnia 2018 w stosunku do notowań sprzed tygodnia zaobserwowano spadek cen żywca wołowego i kurcząt brojlerów, a także wzrost cen żywca wieprzowego oraz żywca indyczego.
  • Ceny żywca wołowego, wieprzowego i drobiowego (8.04.2018)
  • Ceny żywca wołowego, wieprzowego i drobiowego (8.04.2018)

    W dniach od 2 do 8 kwietnia 2018 w stosunku do notowań sprzed tygodnia zaobserwowano spadek cen żywca wołowego i kurcząt brojlerów, a także stabilizację cen żywca wieprzowego oraz wzrost cen...
  • Rynek mięsa w Polsce (8.04.2018)
  • Rynek mięsa w Polsce (8.04.2018)

    Krajowe ceny żywca wieprzowego od trzech tygodni są w miarę stabilne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
  • Rynek mięsa w Polsce (1.04.2018)
  • Rynek mięsa w Polsce (1.04.2018)

    Krajowe ceny żywca wieprzowego, po dwutygodniowym spadku, w tygodniu przedświątecznym pozostały niezmienne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl