Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Eksport wołowiny z Polski. Możliwość produkcji mięsa halal i koszernego ponownie otworzyła zagraniczne rynki zbytu

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na rynku wołowiny obserwuje się pierwsze oznaki ożywienia w eksporcie – podaje Bank BGŻ.

Na rynku wołowiny obserwuje się pierwsze oznaki ożywienia w eksporcie – podaje Bank BGŻ.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Eksport wołowiny z Polski

Według danych MRiRW wskazują na prawie 12-proc. wzrost sprzedaży nieprzetworzonego mięsa wołowego w okresie pierwszych dwóch miesięcy tego roku, do 47,9 tys. t. Było to możliwe przede wszystkim dzięki 17-proc. zwyżce sprzedaży mięsa wołowego świeżego lub schłodzonego do 38,4 tys. t. Jest to o 5,5 tys. t więcej niż w tym samym okresie przed rokiem.
 

Odwrotne trendy można było odnotować dla kategorii mięsa mrożonego, dla którego w pierwszych dwóch miesiącach tego roku kontyngent sprzedaży zmniejszył się o 4 proc. do 9,5 tys. t.
 

Zdaniem ekspertów Banku BGŻ, obserwowana poprawa w eksporcie mięsa świeżego lub chłodzonego jest w dużej mierze związana z możliwością wznowienia uboju rytualnego na mocy orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego z początku grudnia 2014 r. Możliwość produkcji mięsa halal oraz koszernego ponownie otworzyła zagraniczne rynki zbytu dla polskich producentów. W dalszym ciągu jednak największym odbiorcą mięsa wołowego świeżego lub chłodzonego są Włochy z 32-procentowym udziałem w wysyłce. Następnie Niemcy, Holandia oraz Hiszpania, z odpowiednio 18, 12 i 8-proc. udziałem, tj. 70 proc. sprzedaży trafia na rynek czterech krajów UE.

Ceny żywca wołowego

Niemniej jednak, ożywienie w wywozie ma wpływ na zwyżkę cen żywca wołowego na rynku krajowym. Jak wynika z najnowszych danych w tygodniu 20-26.04.2015 w zakładach monitorowanych przez MRiRW płacono średnio 6,09 zł/kg żywca, a zatem o 3,5-proc. więcej niż przed rokiem. Jest to wprawdzie mniejszy poziom niż maksymalna cena żywca, 6,24 zł/kg, zanotowana w połowie lutego br., jednakże po niewielkich spadkach cen w  marcu, od początku kwietnia br. ceny ponownie wykazują tendencje wzrostowe. Podobny trend obserwowany jest na rynku UE. 

 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl