| Autor: redakcja1

Ukraiński rynek mleka. Główne problemy to rozdrobiona struktura produkcji i słaba jakość mleka

Wielkość produkcji mleka na Ukrainie jest na podobnym poziomie do Polski, jednak jego jakość jest znacznie gorsza. Jak wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas w połączeniu z rozdrobioną strukturą produkcji stanowi to główny problem rynku i uniemożliwia pełne wykorzystanie potencjału, gdyż jedynie 40-50 proc. z wytwarzanego mleka trafia do dalszego przetwórstwa.

Ukraiński rynek mleka. Główne problemy to rozdrobiona struktura produkcji i słaba jakość mleka

Rynek mleka na Ukrainie

Według danych Państwowej Służby Statystycznej Ukrainy (PSSU), produkcja mleka na Ukrainie w 2014 r. zmalała o 3,1 proc. i wyniosła 11,1 mln t. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2015 r. zaobserwowano jej dalszą obniżkę o 5,1 proc. do 8,4 mln t. Spadającej produkcji towarzyszy obniżka pogłowia krów, które na 1 października 2015 r. wyniosło 2,25 mln sztuk, a więc o 7,9 proc. mniej niż przed rokiem. Według raportu USDA, 80 proc. ukraińskiej produkcji mleka pochodzi z małych gospodarstw i jest bardzo niskiej jakości. Reszta produkcji odbywa się w farmach przemysłowych, gdzie jakość mleka jest lepsza, przy czym jedynie 200 mln t wytwarzanych jest w klasie extra.

Ze względu na zamknięcie rynku rosyjskiego oraz pogorszenie sytuacji dochodowej ludności, produkcja przetworów mleczarskich na Ukrainie wykazuje trend spadkowy. Zdaniem PSSU w pierwszych dziewięciu miesiącach br. wytworzono 738 tys. t mleka przetworzonego, a więc o 10 proc. mniej w skali roku, masła - spadek o 14 proc. do 78 tys. t, serów niedojrzewających o 13 proc. do 49 tys. t, serów o wysokiej zawartości tłuszczu o 1 proc. do 95 tys. t oraz jogurtów, napojów fermentowanych i śmietany o 10 proc. do  327 tys. t.

Mimo wyraźnej zwyżki cen produktów mleczarskich w 2015 r., wyrażonych w hrywnie, z uwagi na znaczącą dewaluację, ceny wszystkich artykułów mleczarskich wyrażone w złotych odnotowywały zniżkę.

Spadek cen ukraińskich produktów mleczarskich dla zagranicznych odbiorców, spowodował, że mimo zamknięcia rynku rosyjskiego, na który w I półroczu 2014 r. trafiło 33 proc. Kontyngentu wywozu, ich wysyłka w I półroczu 2015 r. była o 4 proc. mniejsza i wyniosła 74 tys. t. Nastąpiły spore zmiany w strukturze towarowej i geograficznej. Obniżony o 22 tys. t eksport do Rosji, po części został zrekompensowany znaczącym wzrostem dostaw do Bangladeszu, Gruzji, Turkmenistanu, Egiptu, Pakistanu i Uzbekistanu. Wywóz serów, których czołowym odbiorcą była Rosja w I półroczu br., zmalał o 81 proc. do 3,1 tys. t. Wzrósł za to eksport odtłuszczonego mleka w proszku o 12 proc. do 20,2 tys. t oraz masła o 169 proc. do 6 tys. t. Wysyłka produktów mleczarskich do Polski stanowiła 2,6 proc. kontyngentu eksportowanych produktów.

W październiku br. Ukraina uzyskała zgodę na wywóz produktów mleczarskich do Chin, a od 2016 r. 10 największy mleczarni będzie prawdopodobnie miało możliwość sprzedaży swoich produktów na rynek unijny. W związku z tym, przy stabilizacji sytuacji politycznej należy oczekiwać większego eksportu produktów mleczarskich z Ukrainy.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!