| Autor: redakcja1

W 2013 roku wzrośnie globalna produkcja mleka

Jak wynika z najnowszych prognoz przedstawionych przez FAO, w 2013 r. produkcja mleka na świecie osiągnie poziom 784 mln t, tj. zwiększy się o 2 proc. wobec 2012 roku – podaje Bank BGŻ.

W 2013 roku wzrośnie globalna produkcja mleka
W związku z tym, tempo wzrostu utrzyma się na poziomie notowanym w ubiegłej dekadzie, czyli wyniesie 2,1 proc. Największy przyrost oczekiwany jest w Azji, bo o 4,2 proc. w relacji rocznej do 302 mln t, przy czym przede wszystkim w Chinach - o prawie 6 proc. do 46,7 mln t, Indiach o 4 proc., tj. 5,3 mln t do 139 mln t oraz Pakistanie - o 3 proc. do 39,1 mln t. Główną siłą napędową produkcji jest dynamicznie rosnąca konsumpcja przetworów mleczarskich w tym regionie, a także w przypadku Indii - szybki wzrost liczby ludności.
 
Podobnie sytuacja kształtuje się w Ameryce Południowej. Według FAO w 2013 r. podaż mleka zwiększy się tam o 3,3 proc. wobec 2012 r. do 71,8 mln t, a to za sprawą Brazylii, Chile, Urugwaju i Ekwadorze. Stanie się tak przede wszystkim dzięki rosnącym dochodom mieszkańców i dobrej kondycji pastwisk w sezonie 2012/2013.
 
Niemniej jednak, w samej Argentynie, będącej czołowym eksporterem z Ameryki Południowej, pomimo dużych inwestycji nakierowanych na wzrost zdolności przetwórczych, poziom produkcji w ostatnich latach stabilizuje się. W tym roku również nie przewiduje się istotnych zmian w tym zakresie. Związane jest to ze spadającym popytem wewnętrznym i ograniczeniami w eksporcie.
 
Natomiast w Nowej Zelandii susza, która wystąpiła na początku 2013 r. przełożyła się na duży spadek podaży mleka. Jeszcze do stycznia 2013 roku produkcja była o 6 proc. wyższa niż sezon wcześniej, po czym w okresie od lutego do kwietnia gwałtowanie spadała. Oczekuje się więc, że w całym sezonie będzie ona nieznacznie niższa niż sezon wcześniej i wyniesie 19,6 mln t.
 
W Stanach Zjednoczonych prognozy mówią o 0,7 proc. wzroście produkcji, do 91,5 mln t, a w Unii Europejskiej prawdopodobnie utrzyma się ona na poziomie z 2012 r., czyli wyniesie 156,6 mln t. Stanie się tak głównie dzięki lepszej wydajności mlecznej krów, gdyż ich pogłowie od kilku lat systematycznie się zmniejsza.
 
Po spadkach w 2010 i 2011 roku, produkcja będzie o niespełna 1 proc. większa w Rosji i osiągnie poziom 32,2 mln ton. W dalszym ciągu jednak kraj ten nie jest samowystarczalny, a zatem dynamicznie rosnący popyt na przetwory mleczarskie przełoży się na wzrost importu, o ponad 3 proc. w relacji rocznej do 4,1 mln ton w ekwiwalencie mleka.
 
Głównym dostawcą na ten rynek będzie Białoruś, gdzie produkcja może być o 5 proc. wyższa niż w 2012 roku. Pozwoli to na zwiększenie eksportu przetworów mleczarskich z tego kraju o aż 17 proc.
 
Wsparcie rządowe w rozwój mleczarstwa i mocy przetwórczych przełożyło się również na wzrost produkcji w Afryce o 2 proc. do 46,6 mln t. Ekspansja przewidywana jest głównie w Algierii, Maroku i Ugandzie – zaznacza Bank BGŻ.


Tagi:
źródło: