| Autor: redakcja6

Wzrost importu i spadek eksportu żywca i mięsa wołowego w Unii Europejskiej (Q1 2013)

W okresie od stycznia do końca marca 2013 roku kraje Wspólnoty sprowadziły o 16,1% więcej żywca i mięsa wołowego w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Jednocześnie obserwowany był spadek eksportu o 13,4% z Unii Europejskiej.

Wzrost importu i spadek eksportu żywca i mięsa wołowego w Unii Europejskiej (Q1 2013)
W pierwszym kwartale bieżącego roku odnotowano wzrost ilości zaimportowanego mięsa i żywca wołowego z krajów trzecich do Unii Europejskiej. Sprowadzono wówczas około 78 tys. ton tego gatunku mięsa, produktów i żywca.
 
Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z:
  • Brazylii – 35 tys. ton
  • Urugwaju – 14,2 tys. ton
  • Argentyny – 11,6 tys. ton.
Udział tych trzech krajów w ogólnym imporcie wyniósł 78%.
 
Na kolejnych miejscach uplasowały się:
  • Australia – ok. 5 tys. ton
  • Stany Zjednoczone – ok. 5 tys. ton
  • Nowa Zelandia – ok. 3 tys. ton
  • Namibia – ok. 2,1 tys. ton
  • Szwajcaria – 1,1 tys. ton.
Odwrotną tendencję obserwowano natomiast w przypadku eksportu mięsa i żywca wołowego z Unii Europejskiej. W tym czasie wywóz ukształtował się na poziomie około 101,6 tys. ton. Najbardziej spadły dostawy do:
  • Rosji – 16 tys. ton, spadek o 21,3%
  • Algierii – 5,8 tys. ton, spadek o 118,8%
  • Szwajcarii – 5,6 tys. ton, spadek o 28,1%
  • Chorwacji – 3,2 tys. ton, spadek o 34,8%.
Mimo obserwowanego spadku wywozu, Unia Europejska pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami oraz żywymi zwierzętami.


Tagi:
źródło: