Stabilny poziom światowego indeksu cen żywności FAO (luty 2013)

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, indeks światowych cen żywności w lutym 2013 roku kształtował się na poziomie podobnym do stycznia.

Stabilny poziom światowego indeksu cen żywności FAO (luty 2013)
Indeks FAO wyniósł w lutym 2013 roku 210,2 pkt, pozostając tym samym na pułapie tylko o 0,1% niższym niż w styczniu bieżącego roku. Z kolei w porównaniu z notowaniami sprzed roku, indeks FAO w lutym 2013 był o 2,5% niższy, od poziomu w analogicznym okresie w roku ubiegłym. 

W skali miesiąca podrożały jedynie:
  • artykuły mleczarskie – wzrost o 2,5% r/m
  • oleje – wzrost o 0,4% r/m.
 
Najbardziej spadły natomiast ceny:
  • cukru – spadek o 3,2% r/m
  • zboża – spadek o 0,8% r/m.
 
Na tym samym poziomie wobec stycznia pozostało mięso ogółem – 177,7 pkt:
  • drób – nieznaczny spadek
  • wieprzowina – minimalny wzrost
  • pozostałe gatunki mięsa – bez zmian.

Na rynek mięsny największy wpływ miały nadal wysokie ceny zbóż oraz ograniczony wzrost spożycia.


Tagi:
źródło: