| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (10.09.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 3 do 10 września 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, indorów, kurcząt typu brojler oraz kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (10.09.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3445,3

0,5

indory

5144,9

0,5

indyczki

4997,1

-0,3

kaczki typu brojler

4574,2

0,2

gęsi tuczone

8668,4

-0,1

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2641,4

4,5

 

W okresie od 3 do 10 września 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 4,5% do 2641,4 zł/t, indorów o 0,5% do 5144,9 zł/t, kurcząt typu brojler o 0,5% do 3445,3 zł/t oraz kaczek typu brojler o 0,2% do 4574,2 zł/t. Za to zmalały ceny indyczek o 0,3% do 4997,1 zł/t, gęsi tuczonych o 0,1% do 8668,4 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały skrzydła z indyka o 9% do 5247 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5552 zł/t, a najmniej w centralnym – 5014 zł/t.

 

W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem podudzia z kurczaka o 4,2% do 5347 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 5838 zł/t, a najmniejsze w północnym - 4769 zł/t.

 

O 1,2% do 3602 zł/t zwiększyły się ceny ćwiartki z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie centralnym – 3667 zł/t, a najmniej w północnym – 3502 zł/t.
 

Z kolei o 1,2% wzrosła cena wątroby z kurczaka do 2375 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 4005 zł/t, a najniższe - w centralnym – 2189 zł/t.

 

1,1% zwyżki odnotowano w przypadku tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, za które uzyskiwano 5519 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 5708 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 5474 zł/t.
 

Podrożały również filety z piersi kurczaka o 0,1% do 13969 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 14564 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 13368 zł/t.

 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!