| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (10.12.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 3 do 10 grudnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indorów, kaczek typu brojler i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (10.12.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3399,4

-0,2

indory

5031,2

0,7

indyczki

4781,8

-0,6

kaczki typu brojler

4586,8

1,2

gęsi tuczone

10215,9

-0,4

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2901,0

2,4

 

W okresie od 3 do 10 grudnia 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 2,4% do 2901 zł/t, kaczek typu brojler o 1,2% do 4586,8 zł/t oraz indorów o 0,7% do 5031,2 zł/t. Za to spadły ceny indyczek o 0,6% do 4781,8 zł/t, gęsi tuczonych o 0,4% do 10215,9 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,2% do 3399,4 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki indyków patroszonych 73% o 11,1% do 9494 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 9328 zł/t, a najmniej w północnym – 8639 zł/t.

 

O 4% do 4971 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 5835 zł/t, a najmniej w północnym – 4451 zł/t.

 

1,7% zwyżek odnotowano w przypadku filetów z piersi indyka, za które uzyskiwano 16980 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 17394 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 16394 zł/t.

 

Więcej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 1,7% do 4665 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5144 zł/t, a najtaniej w północnym – 4356 zł/t.

 

W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem filetów z piersi kurczaka o 0,3% do 13814 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 14313 zł/t, a najmniejsze w północnym – 13422 zł/t.

 

Podrożały również wątroby z kurczaka o 2,1% do 2551 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 3935 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 2351 zł/t.

 

Czytaj dalej na następnej stronie...

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!