| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (11.06.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 4 do 11 czerwca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kurcząt i kaczek typu brojler, indorów, indyczek i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (11.06.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3235,1
0,5
indory
5350,2
0,6
indyczki
5318,7
2,1
kaczki typu brojler
4558,6
0,2
gęsi tuczone
8464,5
-0,7
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2212,4
0,6
 
W okresie od 4 do 11 czerwca 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie indyczek o 2,1% do 5318,7 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku indorów o 0,6% do 5350,2 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 0,6% do 2212,4 zł/t, kurcząt typu brojler o 0,5% do 3235,1 zł/t, a także kaczek typu brojler o 0,2% do 4558,6 zł/t. Za to ceny gęsi tuczonych zmalały o 0,7% do 8464,5 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały podudzia z indyka o 5,4% do 4748 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4929 zł/t, a najmniej w centralnym – 4300 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono także za tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj, bo o 2,2% do 6301 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 6835 zł/t, a najtaniej w centralnym – 5776 zł/t.
 
Podrożały również tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 2,1% do 5132 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5397 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 5034 zł/t.
 
Z kolei o 1,7% wzrosła cena ćwiartki z kurczaka do 3501 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 3563 zł/t, a najniższe - w południowo-wschodnim – 3342 zł/t.

O 0,7% do 17308 zł/t zwiększyły się ceny filetów z piersi indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 17580 zł/t, a najmniej w centralnym – 17051 zł/t.
 
0,5-procentową zwyżkę odnotowano w przypadku filetów z piersi kurczaka, za które uzyskiwano 13335 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 14042 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 12293 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!