| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (15.10.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 8 do 15 października 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, kurcząt i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (15.10.2017)
Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3419,4
-0,3
indory
5248,7
0,8
indyczki
4939,4
0,8
kaczki typu brojler
4555,2
-0,5
gęsi tuczone
8652,3
0,4
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2883,2
-6,5
 
W okresie od 8 do 15 października 2017 roku największy spadek cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 6,5% do 2883,2 zł/t, kaczek typu brojler o 0,5% do 4555,2 zł/t oraz kurcząt typu brojler o 0,3% do 3419,4 zł/t.
 
Za to wzrosły ceny indorów o 0,8% do 5248,7 zł/t, indyczek o 0,8% do 4939,4 zł/t, a także gęsi tuczonych o 0,4% do 8652,3 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały podudzia z kurczaka o 6,1% do 4997 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 6058 zł/t, a najmniej w północnym – 4550 zł/t.
 
6% zniżek odnotowano w przypadku tuszki indyków patroszonych 73%, za które uzyskiwano 7896 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie centralnym – 5894 zł/t, a najtańsze w centralnym – 7850 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 5,2% do 4382 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 4636 zł/t, a najtaniej w północnym – 4258 zł/t.
 
W analizowanym okresie zniżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 3,2% do 4897 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 5115 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 4692 zł/t.
 
O 3,1% do 5394 zł/t zmniejszyły się ceny uda z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie środkowo-wschodnim – 5812 zł/t, a najmniej w północnym – 4192 zł/t.
 
Z kolei o 1,5% spadła cena wątroby z indyka do 4411 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4933 zł/t, a najniższe - w północnym – 3948 zł/t.
 
Potaniały również filety z piersi indyka o 1,4% do 16846/t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 6197 zł/t, a najtaniej w północnym – 4192 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: