| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (18.06.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 12 do 18 czerwca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek typu brojler i gęsi tuczonych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (18.06.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3288,9
1,7
indory
5401,5
1,0
indyczki
5435,8
2,2
kaczki typu brojler
4544,7
-0,3
gęsi tuczone
7959,6
-6,6
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2239,6
1,1
 
W okresie od 12 do 18 czerwca 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie indyczek o 2,2% do 5435,8 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku kurcząt typu brojler o 1,7% do 3288,9 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 1,1% do 2239,6 zł/t, a także indorów o 1% do 5401,5 zł/t. Za to zmalały ceny gęsi tuczonych o 6,6% do 7959,6 zł/t i kaczek typu brojler o 0,3% do 4544,7 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały podudzia z indyka o 11,5% do 4202 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4629 zł/t, a najmniej w centralnym – 3721 zł/t.
 
5,5% zniżek odnotowano w przypadku uda z indyka, za które uzyskiwano 8718 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 9276 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8588 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono za wątroby z indyka, bo o 5% do 4134 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 4883 zł/t, a najtaniej w centralnym – 3474 zł/t.
 
W analizowanym okresie obniżkę odnotowano też względem wątroby z kurczaka o 2,2% do 2396 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 3874 zł/t, a najmniejsze w zachodnim - 2132 zł/t.
 
Potaniały również skrzydła z indyka o 1,9% do 4451/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 4929 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4307 zł/t.
 
O 0,8% do 8506 zł/t zmniejszyły się ceny tuszki indyków patroszonych 73%. Najwięcej za nią płacono w makroregionie północnym – 8966 zł/t, a najmniej w centralnym – 8135 zł/t.
 
Z kolei o 0,2% spadła cena filetów z piersi indyka do 17267 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 17806 zł/t, a najniższe - w centralnym – 16976 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!