| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (19.03.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 12 do 19 marca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (19.03.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3408,8
1,4
indory
5052,4
1,0
indyczki
4997,3
0,1
kaczki typu brojler
4604,9
-0,3
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
1963,6
-2,0

W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła kurcząt typu brojler o 1,4% do 3408,8 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen indorów o 1% do 5052,4 zł/t, a także indyczek o 0,1% do 4997,3 zł/t. W tym okresie potaniały za to kaczki typu brojler o 0,3% do 4604,9 zł/t oraz kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 2% do 1963,6 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 12 do 19 marca 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, wątroby z indyka potaniały o 3,1% do
4274 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4820 zł/t, a najmniej w północnym – 4135 zł/t.

O
2,9% do 5890 zł/t zmniejszyły się ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 6711 zł/t, a najmniej w centralnym – 5567 zł/t.
 
Z kolei o 1% spadła cena tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami do 5378 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie północnym – 5591 zł/t, a najniższe - w południowo-wschodnim – 5336 zł/t.
 
Potaniały również podudzia z kurczaka o 2,2% do 4866 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5928 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4548 zł/t.
 
2,6% zniżek odnotowano w przypadku filetów z piersi indyka, za które uzyskiwano 16132 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 16213 zł/t, a najtańsze w centralnym – 16048 zł/t.
 
W analizowanym okresie obniżkę odnotowano też względem uda z indyka o 1,8% do 9077 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 9988 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 8561 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono za wątroby z kurczaka, bo o 0,1% do 2686 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 3810 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 2515 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!