Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (2.04.2017)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach...

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 26 marca do 2 kwietnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, indyczek i kurcząt typu brojler.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3406,1
-0,2
indory
5148,3
1,2
indyczki
4996,3
-0,4
kaczki typu brojler
4585,0
-1,2
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
1911,6
-7,4

W analizowanym czasie największa zniżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 7,4% do 1911,6 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano spadek cen kaczek typu brojler o 1,2% do 4585 zł/t, indyczek o 0,4% do 4996,3 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,2% do 3406,1 zł/t. Za to cena indorów wzrosła o 1,2% do 5148,3 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 26 marca do2 kwietnia 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, tuszki indyków patroszonych 73% podrożały o 12,5% do
9437 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8640 zł/t, a najmniej w północnym – 8482 zł/t.

Więcej w tym czasie płacono za nogi z kurczaka, bo o 4,5% do
5463 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 6680 zł/t, a najtaniej w północnym – 4833 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem uda z indyka o 2,4% do 9381 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 9673 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 8771 zł/t.
 
2,1-procentową zwyżkę odnotowano w przypadku filetów z piersi kurczaka, za które uzyskiwano 13204 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 13976 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 12468 zł/t.
 
Z kolei o 1,5% wzrosła cena podudzia z indyka do 4534 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4704 zł/t, a najniższe - w centralnym – 4215 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl