| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (2.07.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 26 czerwca do 2 lipca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indyczek i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (2.07.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3335,8
-0,5
indory
5416,6
-0,9
indyczki
5408,7
0,6
kaczki typu brojler
4631,6
0,0
gęsi tuczone
8452,0
1,8
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2273,6
-4,4
 
W okresie od 26 czerwca do 2 lipca 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie gęsi tuczonych o 1,8% do 8452 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku indyczek o 0,6% do 5408,7 zł/t. Za to zmalały ceny kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 4,4% do 2273,6 zł/t, indorów o 0,9% do 5416,6 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,5% do 3335,8 zł/t. Z kolei ceny kaczek typu brojler pozostały niezmienne i wyniosły 4631,6 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 9,8% do 5250 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5366 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 5215 zł/t.
 
7% zniżek odnotowano w przypadku tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj, za które uzyskiwano 6043 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 6643 zł/t, a najtańsze w centralnym – 5534 zł/t.
 
O 6,7% do 4128 zł/t zmniejszyły się ceny podudzia z indyka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 4318 zł/t, a najmniej w centralnym – 3550 zł/t.
 
Potaniały również filety z piersi indyka o 1,9% do 17271/t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 17394 zł/t, a najtaniej w centralnym – 17155 zł/t.
 
W analizowanym okresie obniżkę odnotowano też względem uda z kurczaka o 1,8% do 5317 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 5608 zł/t, a najmniejsze w północnym - 4473 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono za nogi z kurczaka, bo o 0,9% do 17271 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5596 zł/t, a najtaniej w północnym – 4817 zł/t.
 
Z kolei o 0,4% spadła cena wątroby z kurczaka do 2371 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 3779 zł/t, a najniższe - w zachodnim – 2090 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!