| Autor: redakcja3

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.04.2018)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 16 do 22 kwietnia 2018 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kurcząt typu brojler, indorów, indyczek, kaczek typu brojler i kur mięsnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.04.2018)
Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3345,1
-1,5
indory
4695,9
-0,7
indyczki
4323,6
-0,9
kaczki typu brojler
4575,5
-0,6
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2186,3
-15,9
 
W okresie od 16 do 22 kwietnia 2018 roku spadek cen zaobserwowano w obrębie kurcząt typu brojler o 1,5% do 3345,1 zł/t, indowów cena do 4695,9 zł/t. Spadły również ceny indyczków o 0,9% do 4323,6 zł/t, kaczek typu brojler o 0,6% do 4575,5 zł/t, a także kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 15,9% do 2186,3 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki wątroby z indyka o 11,5% do 4509 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4845 zł/t, a najmniej w centralnym – 4090 zł/t.
 
O 8,0% do 5251 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 6342 zł/t, a najmniej w północnym – 4458 zł/t.
 
Również wzrost odnotowano o 6,2% w przypadku tuszki indyków patroszonych 73%, za które uzyskiwano 8402 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 5670 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8070 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za uda z kurczaka, bo o 5,2% do 5683 zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 6004 zł/t, a najtaniej w północnym – 4270 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 3,5% do 4734 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym - 4590 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 4563 zł/t.
 
Podrożały również nogi z kurczaka o 3,1% do 5331 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 5930 zł/t, a najtaniej w północnym – 4310 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!