| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.10.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 15 do 22 października 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, kurcząt i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.10.2017)
Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3453,2
1,0
indory
5174,2
-1,4
indyczki
4935,7
-0,1
kaczki typu brojler
4611,9
1,2
gęsi tuczone
8582,9
0,0
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
3058,1
6,1
 
W okresie od 15 do 22 października 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 6,1% do 3058,1 zł/t, kaczek typu brojler o 1,2% do 4611,9 zł/t oraz kurcząt typu brojler o 1% do 3453,2 zł/t.
 
Za to spadły ceny indorów o 1,4% do 5174,2 zł/t, indyczek o 0,1% do 4935,7 zł/t, a także bez zmian pozostały ceny gęsi tuczonych – 8582,9 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały nogi z kurczaka o 2,9% do 5231 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 5821 zł/t, a najmniej w północnym – 4883 zł/t.
 
2,5% zniżek odnotowano w przypadku wątroby z kurczaka, za które uzyskiwano 2637 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie centralnym – 2564 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 2440 zł/t.
 
Potaniały również wątroby z indyka o 1,3% do 4354/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 4981 zł/t, a najtaniej w północnym – 3837 zł/t.
 
O 1,2% do 4938 zł/t zmniejszyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 5639 zł/t, a najmniej w północnym – 4634 zł/t.
 
Z kolei o 0,2% spadła cena uda z kurczaka do 5385 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie centralnym – 5830 zł/t, a najniższe - w północnym – 4208 zł/t.
 
W analizowanym okresie zniżkę odnotowano też względem filety z piersi kurczaka o 0,9% do 13775 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 14232 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 13240 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono za ćwiartki z kurczaka, bo o 0,7% do 3448 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 3493 zł/t, a najtaniej w północnym – 3404 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!