| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (26.03.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 19 do 26 marca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (26.03.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3412,6
0,1
indory
5085,7
0,7
indyczki
5017,2
0,4
kaczki typu brojler
4639,4
0,7
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2064,2
5,1

W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 5,1% do 2064,2 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen indorów o 0,7% do 5085,7 zł/t, kaczek typu brojler o 0,7% do 4639,4 zł/t oraz indyczek o 0,4% do 5017,2 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,1% do 3412,6 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 19 do 26 marca 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, nogi z kurczaka potaniały o 4,7% do 5230 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 6467 zł/t, a najmniej w północnym – 4135 zł/t.

2,9-procentową zniżkę odnotowano w przypadku filetów z piersi kurczaka, za które uzyskiwano
12935 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 14002 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 12382 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono za skrzydła z indyka, bo o 1,5% do 4615 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 4859 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4312 zł/t.
 
W analizowanym okresie obniżkę odnotowano też względem filetów z piersi indyka o 1,3% do 15926 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie centralnym – 15996 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim - 15609 zł/t.
 
Z kolei o 0,6% spadła cena tuszki indyków patroszonych 73% do 8391 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8680 zł/t, a najniższe - w centralnym – 8135 zł/t.
 
O 0,5% do 5349 zł/t zmniejszyły się ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 5443 zł/t, a najmniej w centralnym – 5330 zł/t.
 
Potaniały również ćwiartki z kurczaka o 0,2% do 3533 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 3575 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 3444 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!