| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (26.11.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 20 do 26 listopada 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indorów.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (26.11.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3405,1

-0,2

indory

5119,0

0,1

indyczki

4825,3

-0,2

kaczki typu brojler

4528,7

-1,2

gęsi tuczone

8169,1

-10,8

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2793,5

-10,2

 

W okresie od 20 do 26 listopada 2017 roku największy spadek cen zaobserwowano w obrębie gęsi tuczonych o 10,8% do 8169,1 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 10,2% do 2793,5 zł/t, kaczek typu brojler o 1,2% do 4528,7 zł/t, indyczek o 0,2% do 4825,3 zł/t oraz kurcząt typu brojler o 0,2% do 3405,1 zł/t. Za to wzrosły ceny indorów o 0,1% do 5119 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały uda z kurczaka o 7,9% do 5629 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 6025 zł/t, a najmniej w północnym – 5215 zł/t.

 

3,3% zwyżek odnotowano w przypadku skrzydła z kurczaka, za które uzyskiwano 5387 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 6736 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 4444 zł/t.

 

W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem wątroby z indyka o 1,5% do 4542 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 4864 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 3649 zł/t.

 

O 0,6% do 13901 zł/t zwiększyły się ceny filetów z piersi kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 14445 zł/t, a najmniej w północnym – 13526 zł/t.

 

Więcej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, bo o 0,2% do 5300 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5453 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 5214 zł/t.

 

Podrożały również filety z piersi indyka o 0,1% do 16722 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 17028 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 16432 zł/t.

 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: