| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (27.08.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 21 do 27 sierpnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (27.08.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3465,1

-0,3

indory

5134,2

-0,7

indyczki

5004,6

-0,6

kaczki typu brojler

4663,6

1,4

gęsi tuczone

8555,3

-0,6

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2110,5

-14,9

 

W okresie od 21 do 27 sierpnia 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kaczek typu brojler o 1,4% do 4663,6 zł/t. Za to zmalały ceny kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 14,9% do 2110,5 zł/t, indorów o 0,7% do 5134,2 zł/t, gęsi tuczonych o 0,6% do 8555,3 zł/t, indyczek o 0,6% do 5004,6 zł/t oraz kurcząt typu brojler o 0,3% do 3465,1 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały podudzia z indyka o 10,8% do 4658 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 6568 zł/t, a najmniej w północnym – 4334 zł/t.

 

W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 4,5% do 4910 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 5019 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 4811 zł/t.
 

Więcej w tym czasie płacono za tuszki indyków patroszonych 73%, bo o 1,9% do 8457 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 8969 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8158 zł/t.

 

Z kolei o 1,9% wzrosła cena uda z kurczaka do 5454 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5850 zł/t, a najniższe - w północnym – 4364 zł/t.

 

O 0,1% do 2347 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 4259 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2191 zł/t.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!