| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (29.10.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 23 do 29 października 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, kurcząt i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (29.10.2017)
Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3414,9
-1,1
indory
5122,4
-1,0
indyczki
4919,8
-0,3
kaczki typu brojler
4617,5
0,1
gęsi tuczone
9210,9
7,3
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2608,3
-14,7
 
W okresie od 23 do 29 października 2017 roku największy spadek cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 14,7% do 2608,3 zł/t, kurcząt typu brojler o 1,1% do 3414,9 zł/t, indorów o 1% do 5122,4 zł/t oraz indyczek o 0,3% do 4919,8 zł/t.
 
Za to wzrosły ceny gęsi tuczonych o 7,3% do 8582,9 zł/t, a także kaczek typu brojler o 0,1% do 4617,5 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki indyków patroszonych 73% o 7% do 9019 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 9408 zł/t, a najmniej w centralnym – 7988 zł/t.
 
O 5,7% do 5531 zł/t zwiększyły się ceny nogi z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie centralnym – 5814 zł/t, a najmniej w północnym – 4861 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za uda z indyka, bo o 2,7% do 8750 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 9252 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8359 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 1,9% do 5089 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 5153 zł/t, a najmniejsze w północnym – 5080 zł/t.
 
Z kolei o 0,8% wzrosła cena podudzia z kurczaka do 4975 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie centralnym – 5830 zł/t, a najniższe - w północnym – 4208 zł/t.
 
Podrożały również filety z piersi kurczaka o 0,4% do 13837/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 14453 zł/t, a najtaniej w północnym – 13206 zł/t.
 
0,3% zwyżek odnotowano w przypadku ćwiartki z kurczaka, za które uzyskiwano 3458 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 3518 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 3266 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: