| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (5.11.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 30 października do 5 listopada 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (5.11.2017)
Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3401,8
-0,4
indory
5103,4
-0,4
indyczki
4887,6
-0,7
kaczki typu brojler
4634,8
0,4
gęsi tuczone
8662,3
-0,6
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2798,0
7,3
 
W okresie od 30 października do 5 listopada 2017 roku największy spadek cen zaobserwowano w obrębie indyczek o 0,7% do 4887,6 zł/t, gęsi tuczonych o 0,6% do 8662,3 zł/t, kurcząt typu brojler o 0,4% do 3401,8 zł/t oraz indorów o 0,4% do 5103,4 zł/t.
 
Za to wzrosły ceny kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 7,3% do 2798 zł/t, a także kaczek typu brojler o 0,4% do 4634,8 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały podudzia z kurczaka o 6% do 5276 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 5750 zł/t, a najmniej w północnym – 4669 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, bo o 5,8% do 5362 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5524 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 5216 zł/t.
 
2,6% zwyżek odnotowano w przypadku podudzia z indyka, za które uzyskiwano 4733 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 5281 zł/t, a najtańsze w północnym – 4401 zł/t.
 
O 2% do 5763 zł/t zwiększyły się ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 6580 zł/t, a najmniej w centralnym – 5494 zł/t.
 
Podrożały również filety z piersi kurczaka o 1,6% do 14059/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 14505 zł/t, a najtaniej w północnym – 13360 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem ćwiartki z kurczaka o 1,1% do 3494 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie centralnym - 3520 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 3438 zł/t.
 
Z kolei o 0,6% wzrosła cena skrzydła z kurczaka do 5453 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie północnym – 6632 zł/t, a najniższe - w południowo-wschodnim – 4871 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: