| Autor: redakcja3

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (8.04.2018)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 2 do 8 kwietnia 2018 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indorów, kaczek typu brojler i kur mięsnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (8.04.2018)
Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3417,1
0,0
indory
4713,8
-0,4
indyczki
4326,1
0,2
kaczki typu brojler
4613,1
-0,9
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2624,3
-6,8
 
W okresie od 2 do 8 kwietnia 2018 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie indyczek o 0,2% do 4326,1 zł/t, nie zmieniła się cena kurcząt typu brojler do 3417,1 zł/t. Za to spadły ceny kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 6,8% do 2624,3 zł/t, kaczek typu brojler o 0,9% do 4613,1 zł/t, a także indory o 0,4% do 4713,8 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szuyj o 7,7% do 6152 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 6727 zł/t, a najmniej w centralnym – 5730 zł/t.
 
O 4,0% do 5065 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 6380 zł/t, a najmniej w północnym – 4403 zł/t.
 
Również o 4,0% zwyżki odnotowano w przypadku wątroby z kurczaka, za które uzyskiwano 2678 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-schodnim – 5630 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 5630 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, bo o 3,8% do 5603 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5746 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 5436 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem ćwiartki z kurczaka o 3,3% do 3489 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym - 3751 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 3300 zł/t.
 
Podrożały również filety z piersi kurczaka o 2,9% do 14637 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 14828 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 13870 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!