Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (9.07.2017)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 3 do 9 lipca...

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 3 do 9 lipca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indyczek.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3425,5

2,7

indory

5445,0

0,5

indyczki

5362,0

-0,9

kaczki typu brojler

4637,7

0,1

gęsi tuczone

8437,7

0,0

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2475,6

8,9

 

W okresie od 3 do 9 lipca 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 8,9% do 2475 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku kurcząt typu brojler o 2,7% do 3425,5 zł/t, indorów o 0,5% do 5445 zł/t, a także kaczek typu brojler o 0,1% do 4637,7 zł/t. Za to zmalały ceny indyczek o 0,9% do 5362 zł/t. Z kolei ceny gęsi tuczonych pozostały niezmienne i wyniosły 8437,7 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały uda z indyka o 7,8% do 8185 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8735 zł/t, a najmniej w centralnym – 7629 zł/t.

 

0,1% zniżek odnotowano w przypadku tuszki indyków patroszonych 73%, za które uzyskiwano 8520 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 9087 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8356 zł/t.
 

O 0,1% do 3692 zł/t zmniejszyły się ceny ćwiartki z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 4318 zł/t, a najmniej w centralnym – 3550 zł/t.
 

Potaniały również skrzydła z kurczaka o 0,1% do 5376 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 5866 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4457 zł/t.

 

W analizowanym okresie obniżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 4,7% do 4472 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 4840 zł/t, a najmniejsze w północnym - 4276 zł/t.
 

Mniej w tym czasie płacono za nogi z kurczaka, bo o 0,9% do 17271 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5596 zł/t, a najtaniej w północnym – 4817 zł/t.

 

Z kolei o 0,4% spadła cena wątroby z kurczaka do 2371 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 3779 zł/t, a najniższe - w zachodnim – 2090 zł/t.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...


1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl