| Autor: redakcja11

Ceny drobiu w Polsce (25.09.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 19 do 25 września 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, indorów i indyczek.

Ceny drobiu w Polsce (25.09.2016)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3374,3

-1,7

indory

5033,2

1,0

indyczki

4659,4

0,1

kaczki typu brojler

4569,5

-1,6

gęsi tuczone

7463,5

-0,5

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2151,7

12,5

 

W analizowanym czasie podrożały kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 12,5% do 2151,7 zł/t, indory o 1,0% do 5033,2 zł/t, a także indyczki o 0,1% do 4659,4 zł/t.

 

Z kolei wśród pozostałego drobiu największa zniżka dotknęła kurczęta typu brojler o – 1,7% do 3374,3 zł/t, kaczki typu brojler - o 1,6% do poziomu 4569,5 zł/t oraz gęsi tuczone o-0,5% do 7463,5 zł/t.


Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach 19 do 25 września 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, podrożały nogi z kurczaka o 6,8% do 5886 zł/t, przy czym najwięcej płacono za nie w makroregionie południowo-wschodnim - 9070 zł/t, a najmniej w zachodnim – 5183 zł/t.

 

Więcej o 6,1% kosztowały też podudzia z indyka, które wyceniono na 3839 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie północnym - 4232 zł/t, a najniższe - w centralnym - 3600 zł/t.

 

W omawianym czasie podrożały również uda z kurczaka - o 1,2% do 5612 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 6792 zł/t, a najmniej w północnym – 5051 zł/t.


W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem podudzia z kurczaka o 0,4% do 5565 zł/t. Najwyższe ceny obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 5827 zł/t, a najmniejsze - 5055 zł/t – północnym.

 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: