| Autor: redakcja1

Ceny produktów drobiowych w Polsce (11.10.2020)

Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki indyków patroszonych 73% o 12,7% do 9147 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 10156 zł/t, a najmniej w zachodnim – 8914 zł/t.

Ceny produktów drobiowych w Polsce (11.10.2020)
Za to o 8,6% do 4902 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie południo-wschodnim – 6032 zł/t, a najmniej w centralnym – 4719 zł/t.
 
Także wzrost odnotowano o 2,9% w przypadku uda z kurczaka, za które uzyskiwano 5065 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południo-wschodnim – 6402 zł/t, a najtańsze w północnym – 4829 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za skrzydła z indyka, bo o 1% do 4545 zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 4760 zł/t, a najtaniej w północnym – 4366 zł/t.
 
Na wartości zyskały również wątroby z indyka o 8,8% do 4105 zł/t, przy czyn najwięcej można było uzyskać w makroregionie centralnym – 4520 zł/t, a najmniej w południo-wschodnim – 3446 zł/t.
 
W dniach od 4 do 11 października 2020 r. doszło do spadku cen nogi z kurczaka o 9,3% do 4618 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 5440 zł/t, a najmniej w północnym – 4559 zł/t.
 
Ponadto zmniejszyła się cena tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 2,1% do 5986 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 6,8% do 4350 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 4,9% do 3086 zł/t, skrzydła z kurczaka o 3,8% do 6148 zł/t, filety z piersi kurczaka o 5,3% do 11375 zł/t, filety z piersi indyka o 3,6% do 12219 zł/t, uda z indyka o 3,1% do 7375 zł/t, podudzia z indyka o 3,5% do 4194 zł/t, a także wątroby z kurczaka o 0,7% do 2198 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
 
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5986
-2,1
4980
4990
---
6624
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4350
-6,8
4419
4314
4148
4925
tuszki indyków patroszonych 73%
9147
12,7
10156
---
---
8914
ćwiartki z kurczaka
3086
-4,9
2755
2956
4690
3342
skrzydła z kurczaka
6148
-3,8
6771
5901
5410
6337
filety z piersi kurczaka
11375
-5,3
10462
10830
11767
12904
nogi z kurczaka
4618
-9,3
4559
4593
5440
4786
podudzia z kurczaka
4902
8,6
4949
4719
6032
---
uda z kurczaka
5065
2,9
4829
5022
6402
5235
filety z piersi indyka
12219
-3,6
11975
12580
12137
12436
skrzydła z indyka
4545
1,0
4366
4760
4601
4666
uda z indyka
7375
-3,1
7202
6860
7200
8470
podudzia z indyka
4194
-3,5
4059
4640
3272
4389
wątroby z kurczaka
2198
-0,7
2221
2149
4878
1912
wątroby z indyka
4105
8,8
3899
4520
3446
---

 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!