| Autor: redakcja1

Ceny produktów drobiowych w Polsce (18.10.2020)

Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały nogi z kurczaka o 9% do 5031 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południo-wschodnim – 5470 zł/t, a najmniej w północnym – 4500 zł/t.

Ceny produktów drobiowych w Polsce (18.10.2020)
Za to o 2,1% do 6277 zł/t zwiększyły się ceny skrzydła z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 7002 zł/t, a najmniej w południo-wschodnim – 5676 zł/t.
 
Także wzrost odnotowano o 1,8% w przypadku skrzydła z indyka, za które uzyskiwano 4628 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie centralnym – 4840 zł/t, a najtańsze w północnym – 4454 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za uda z indyka, bo o 5,1% do 7751 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 8634 zł/t, a najtaniej w centralnym – 7000 zł/t.
 
Na wartości zyskały również podudzia z indyka o 4,1% do 4366 zł/t, przy czyn najwięcej można było uzyskać w makroregionie centralnym – 4640 zł/t, a najmniej w południo-wschodnim – 3358 zł/t.
 
W dniach od 11 do 18 października 2020 r. doszło do spadku cen podudzia z kurczaka o 9,6% do 4431 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 5937 zł/t, a najmniej w centralnym – 4204 zł/t.
 
Ponadto na wartości straciły tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 2,6% do 5829 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 3,6% do 4192 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% o 1,5% do 9012 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 2,5% do 3008 zł/t, filety z piersi kurczaka o 5,3% do 11375 zł/t, filety z piersi kurczaka o 1,4% do 11218 zł/t, uda z kurczaka o 3% do 4951 zł/t, filety z piersi indyka o 1,3% do 12065 zł/t, wątroby z kurczaka o 3,7% do 2116 zł/t, a także wątroby z indyka o 3,2% do 3975 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
 
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5829
-2,6
4911
5187
---
6626
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4192
-3,6
4725
4121
3974
4878
tuszki indyków patroszonych 73%
9012
-1,5
10184
9180
---
8689
ćwiartki z kurczaka
3008
-2,5
2679
2835
4634
3320
skrzydła z kurczaka
6277
2,1
7002
6046
5676
6467
filety z piersi kurczaka
11218
-1,4
10553
10807
10626
12442
nogi z kurczaka
5031
9,0
4500
5023
5470
---
podudzia z kurczaka
4431
-9,6
4721
4204
5937
4928
uda z kurczaka
4951
-3,0
4867
4847
6493
4020
filety z piersi indyka
12065
-1,3
12071
12090
12055
12041
skrzydła z indyka
4628
1,8
4454
4840
4653
4735
uda z indyka
7751
5,1
7730
7000
7199
8634
podudzia z indyka
4366
4,1
4294
4640
3358
4401
wątroby z kurczaka
2116
-3,7
2409
2028
4793
1874
wątroby z indyka
3975
-3,2
4036
4520
3453
3608


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!