Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Eksport przetworów drobiowych z Polski w 2013 r.

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak podaje FAMMU/FAPA, eksport przetworów drobiowych z Polski w 2013 roku stanowił 8% wolumenu...

Jak podaje FAMMU/FAPA, eksport przetworów drobiowych z Polski w 2013 roku stanowił 8% wolumenu i 12% ogólnej wartości sprzedaży sektora drobiowego.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






W analizowanym okresie wolumen eksportu wyniósł 56,8 tys. ton w wadze produktu i był o 20% wyższy w relacji rocznej. Natomiast wartość sprzedaży wzrosła o 27% do 149,2 mln euro. Przeciętna wartość jednostkowa wywozu polskich przetworów drobiowych wzrosła w skali roku o 6% do 2,62 euro/kg.
 
W strukturze towarowej, dwie trzecie wartości wywozu stanowiły produkty z kurcząt, a towary z indyka miały 19% udział.
 
Polskie przetwory z mięsa drobiu wywieziono głównie na rynki Unii Europejskiej, dokąd trafiło 94% ilości i 97% wartości wywozu. Najwięcej przetworów, bo około 45% wartości ogólnego eksportu tych produktów sprowadziła Wielka Brytania, która była największym importerem polskich przetworów z kurcząt. Do kraju tego dostarczono pod względem wartościowym o 23% więcej tych produktów.
 
Więcej niż w roku poprzednim zyskaliśmy również ze sprzedaży przetworów drobiowych m.in. do Niemiec (+35%), Francji (+31%), Irlandii (+518%), Danii (+32%), na Węgry (+17%) i Litwę (+25%). Warto podkreślić, iż Węgrzy byli największymi importerami polskich przetworów z indyka, a Niemcy – przetworów z gęsi i kaczek.
 
Z kolei niższą wartość wysyłek odnotowano m.in. na Słowację (-10%) i do Azerbejdżanu (-30%). Co ciekawe w latach poprzednich Azerbejdżan był największym odbiorcą polskich przetworów drobiowych (z kaczek i gęsi) wśród krajów trzecich.
 
Jak podała FAMMU/FAPA, w 2013 roku największym pozaunijnym rynkiem zbytu dla przetworów drobiowych z Polski stała się Rosja, w przypadku której odnotowano wzrost wartości wywozu aż o 157 razy. Trafiły tam głównie produkty z indyka.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie
  • Precyzyjny Gospodarz na Targach AGRO-TECH w Minikowie

    W 2016 roku turniej Precyzyjny Gospodarz wystartował z nową, odświeżoną formułą. Pierwszych Precyzyjnych Gospodarzy w VI sezonie konkursu, poznaliśmy podczas AGRO-PARK w Lublinie i Opolagrze w...
  • Podrożało masło
  • Podrożało masło

    Obecnie, za kostkę możemy zapłacić praktycznie dwukrotnie więcej niż rok temu. Co jest zatem główną przyczyną tak dużej zwyżki cen?
  • play Ceny skupu zbóż w Polsce większe o 20%
  • Ceny skupu zbóż w Polsce większe o 20%

    Końcówka sezonu zbioru zbóż charakteryzuje się zmniejszonym podażem ziarna i delikatnie rosnącymi cenami skupu. Na terenie Polski, ceny skupu zbóż konsumpcyjnych są większe o 20% w...
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl