| Autor: redakcja1

Handel unijnymi jajami (I-XI 2014)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, unijny wywóz jaj i przetworów w ekwiwalencie jaj, ale z wykluczeniem jaj wylęgowych do krajów trzecich w okresie od stycznia do listopada 2014 r. zwiększył się w obrębie roku o 7,1% do 207,9 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 1,7% do 75,3 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Handel unijnymi jajami (I-XI 2014)

Eksport jaj z UE


Największą dynamikę wzrostu wywozu zaobserwowano w przypadku albuminy jaj o 12,1% do 111,2 tys. ton. Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zwiększyło się w ujęciu rocznym o 13% do 196 tys. ton.

 

Czołowymi eksporterami jaj i przetworów poza Wspólnotę były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy, Belgia, Hiszpania i Polska. Wysyłki polskich jaj i przetworów zmalały w tym czasie o 1% do 9,1 tys. ton, chociaż samych jaj spożywczych wzrosły o 12% do 6,8 tys. ton.

 

Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, gdzie dostarczono 72 tys. ton, w tym głównie suszonej albuminy jaj, a w obrębie roku dostawy na ten rynek zwiększyły się o ponad jedną czwartą.

 

Następnymi odbiorcami były Szwajcaria ze spadkiem o 7% do 36 tys. ton i Angola ze zwyżką o 15% do 15 tys. ton, dokąd wysyłano z UE w szczególności jaja spożywcze. Wzrosły ponad czterokrotnie dostawy jaj spożywczych oraz albuminy jaj do Izraela do 3 tys. ton, a do Rosji, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i na Ukrainę zmalały odpowiednio o 27%, 24% i 41%.

Import jaj do UE

Import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w czasie jedenastu miesięcy 2014 r. zmniejszył się o 41% do 11,6 tys. ton. W strukturze towarowej przywozu dominowały przetwory jajeczne. Największym dostawcą tych towarów do Wspólnoty były Indie ze zwyżką o 40% do 5 tys. ton. Obniżył się z kolei o ponad połowę zakup z USA do 3,2 tys. ton.



Tagi:
źródło: