| Autor: redakcja6

Kolejny spadek cen jaj spożywczych w Unii Europejskiej

W minionym miesiącu średnia unijna cena jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 144,2 euro/100 kg, co oznacza spadek o 5,3% w porównaniu do stycznia 2013 roku.

Kolejny spadek cen jaj spożywczych w Unii Europejskiej
W drugim tygodniu marca unijne notowania kontynuowały trend spadkowy. Ceny jaj w tym okresie kształtowały się na poziomie 141,8 euro/100 kg. Z kolei w lutym bieżącego roku notowania były niższe o 6,2% w porównaniu z rokiem poprzednim oraz o 26% w stosunku do rekordowo wysokich cen jaj spożywczych w marcu 2012 roku.
 
W ubiegłym miesiącu wzrosty notowań zaobserwowano jedynie w przypadku 3 państw:
  • Niemiec – wzrost o 5%
  • Szwecji – wzrost o 3%
  • Austrii – wzrost o 2%.
Na stabilnym poziomie pozostały ceny w następujących krajach:
  • Danii
  • Irlandii
  • na Cyprze
  • na Malcie.
Natomiast największe spadki miały miejsce w:
  • Portugalii – spadek o 13%
  • Francji – spadek o 13%
  • Hiszpanii – spadek o 11%
  • Rumunii – spadek o 10%.
W Polsce jaja potaniały o 3,4% uplasowując się na poziomie 152,3 euro/100kg i jednocześnie przewyższając o 6% średnią unijną. W relacji rocznej ceny polskich jaj wyrażone w euro były o 1,1% niższe, natomiast w złotówkach – o 1,5%.
 
W lutym bieżącego roku najwięcej za jaja płacili konsumenci we:
  • Włoszech – 234 euro/100 kg
  • Szwecji – 215 euro/100 kg.
a najmniej, bo od 110 do 116 euro/100 kg w:
  • Belgii
  • Francji
  • Holandii
  • Hiszpanii.
Wysokie ceny jaj w krajach Wspólnoty w ubiegłym roku podyktowane były głównie luką podażową, która wiązała się z  wprowadzeniem zakazu sprzedaży jaj z klatek nieudoskonalonych. Na zwyżkową tendencję cenową miały również wpływ ceny pasz dla niosek. Z kolei zrównoważona podaż jaką obserwuje od początku tego roku oraz zawieszenie przez Komisję Europejską w grudniu 2012 roku ostatnich refundacji do eksportu jaj z terenu Unii, wpłynęły na stabilizację i spadki cen jaj w UE na początku 2013 roku.


Tagi:
źródło: