| Autor: redakcja11

W 2015 r. wyprodukowaliśmy 2,8 mln ton żywca drobiowego. W 2016 r. produkcja zwiększy sie o kolejne 10%

Produkcja żywca drobiowego w Polsce w 2015 r. wzrosła o 7%, gdzie w 2014 r. wyniosła 2,8 mln ton - podaje Agencja Rynku Rolnego.

W 2015 r. wyprodukowaliśmy 2,8 mln ton żywca drobiowego. W 2016 r. produkcja zwiększy sie o kolejne 10%

Produkcja żywca drobiowego w Polsce

Tym samym, zgodnie z danymi GUS, o 7% (do 2,7 mln ton) zwiększył się skup drobiu. Do zwyżki produkcji przyczyniły się: proces inwestowania w nowe kurniki, relatywnie niskie ceny pasz oraz możliwości zwiększania eksportu.

W okresie styczeń – maj 2016 r. skup żywca drobiowego był większy o 23% w porównaniu do roku ubiegłego, co świadczy o utrzymaniu wysokiej dynamiki wzrostu produkcji. W drugiej połowie roku tempo wzrostu produkcji może ulec osłabieniu.

Prognozuje się, że w całym 2016 r. produkcja żywca drobiowego w Polsce wzrośnie o 11%, do 3,1 mln ton (2,2 mln ton mpc.). Zgodnie z oczekiwaniami KE unijna produkcja mięsa drobiowego oraz tempo przyrostu konsumpcji w 2016 r. będzie się rozwijać wolniej niż w 2015 r.  



Tagi:
źródło: