Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
USARYA Maszyna do zbierania kamieni
2020-04-28 -
Mulczery ORSI Evo A
2015-02-04
W 2015 r. wyprodukowaliśmy 2,8 mln ton żywca drobiowego. W 2016 r. produkcja zwiększy sie o kolejne 10%
Produkcja żywca drobiowego w Polsce w 2015 r. wzrosła o 7%, gdzie w 2014 r. wyniosła 2,8 mln ton - podaje Agencja Rynku Rolnego.
Produkcja żywca drobiowego w Polsce
Tym samym, zgodnie z danymi GUS, o 7% (do 2,7 mln ton) zwiększył się skup drobiu. Do zwyżki produkcji przyczyniły się: proces inwestowania w nowe kurniki, relatywnie niskie ceny pasz oraz możliwości zwiększania eksportu.
W okresie styczeń – maj 2016 r. skup żywca drobiowego był większy o 23% w porównaniu do roku ubiegłego, co świadczy o utrzymaniu wysokiej dynamiki wzrostu produkcji. W drugiej połowie roku tempo wzrostu produkcji może ulec osłabieniu.
Prognozuje się, że w całym 2016 r. produkcja żywca drobiowego w Polsce wzrośnie o 11%, do 3,1 mln ton (2,2 mln ton mpc.). Zgodnie z oczekiwaniami KE unijna produkcja mięsa drobiowego oraz tempo przyrostu konsumpcji w 2016 r. będzie się rozwijać wolniej niż w 2015 r.