| Autor: redakcja1

Krajowa produkcja mięsa drobiowego

Krajowa produkcja mięsa drobiowego uwarunkowana zwiększającym się eksportem wyniosła w wadze poubojowej ciepłej (wbc) – 2704 tys. t i była wyższa o 4,1% niż w 2018 r.

Krajowa produkcja mięsa drobiowego
Udział żywca drobiowego wyrażonego w kg wagi żywej w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wynosił 50,6% i wzrósł w odniesieniu do poprzedniego roku o 2,1 p. proc.
 
Rynek drobiu charakteryzował się względną stabilnością. Umocniła się pozycja Polski jako lidera w produkcji mięsa drobiowego, zarówno w przypadku kurcząt brojlerów, jak i indyków. Przy coraz większej konkurencji na głównych rynkach zbytu utrzymała się zwyżka produkcji żywca drobiowego. Cena drobiu rzeźnego w miesiącach styczeń-grudzień 2019 r., przy utrzymującym się wzroście krajowej podaży o 3,4%, kształtowała się w granicy 3,90 zł/kg i w ujęciu roku była o 3,5% większa.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!