| Autor: redakcja1

Nieznaczny wzrost eksportu jaj z UE

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, unijny wywóz jaj i przetworów w ekwiwalencie jaj z wykluczeniem jaj wylęgowych do krajów trzecich w pierwszym kwartale br. zwiększył się w obrębie roku o 1% do 55,7 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Nieznaczny wzrost eksportu jaj z UE

Eksport jaj z UE

Największą dynamikę zwyżki wywozu odnotowano w odniesieniu do jaj bez skorupek o 27% do 4,1 tys. ton. Większa była też sprzedaż jaj spożywczych o 11% do 25,3 tys. ton. Wysyłka albuminy zmalała jednak w tym czasie o 11% do 24,2 tys. ton, a żółtek jaj o 7% do 2 tys. ton. Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi wzrosło w obrębie roku o 1% do 53,5 tys. ton.

 

Czołowymi dostawcami jaj i przetworów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Hiszpania i Francja. Z grona ważniejszych eksporterów, jedynie Hiszpania i Portugalia zanotowały zwyżki wywozu. Wywóz polskich jaj i przetworów obniżył się o 65% do 1,5 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 75% do 855 ton.

 

Głównym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, z poziomem importu 15,5 tys. ton, w tym przede wszystkim suszonej albuminy jaj, a w czasie roku dostawy na ten rynek zmniejszyły się o 14%. Kolejnymi importerami notującymi wzrost były Szwajcaria o 10% do 11,6 tys. ton i Zjednoczone Emiraty Arabskie o 155% do 6,9 tys. ton, dokąd wysyłano z UE głównie jaja spożywcze. Dostawy do Rosji i na Ukrainę, w szczególności suszonej albuminy jaj zmniejszyły się po 62%.

Import jaj do UE

Import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w pierwszych trzech miesięcy tego roku wzrósł o 10% do 3,5 tys. ton. W strukturze towarowej przywozu przeważały przetwory jajeczne. Największym dostawcą tych towarów do UE były Indie ze zwyżką o 33% do 1,5 tys. ton i Argentyna z 82% do 880 ton. Zmalał z kolei o ponad jedną trzecią import z USA do 693 ton.



Tagi:
źródło: