Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Polska w czołówce największych producentów indyków w UE

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów mięsa indyczego. Rośnie...

Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów mięsa indyczego. Rośnie również średnia konsumpcja. Popularnością cieszy się nie tylko mięso z kurczaka, ale również indyka.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Indyki są jednak trudne w produkcji, w związku z tym, istotna jest profilaktyka stad i odpowiednia opieka zootechniczna. Dzięki temu Polska może być liderem nie tylko pod kątem wielkości, ale jakości, a to znajdzie bezpośrednie przełożenie na cenę.
 
Nasz rynek mocno się rozwija, jesteśmy numerem jeden w Unii Europejskiej pod względem produkcji żywca drobiowego. W mięsie indyczym jesteśmy już jednym z pięciu kluczowych rozgrywających krajów, obok Niemiec, Francji, Włoch i Wielkiej Brytanii. Wszystkie prognozy wskazują, że w ciągu 2-3 lat zostaniemy absolutnym liderem nie tylko w kurczakach, ale również w indykach – podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Biznes Michał Szafryna, kierownik produktu ds. drobiu w firmie De Heus.
 
Dane Komisji Europejskiej wskazują, że od 2014 roku Polska osiąga największą w Unii Europejskiej dynamikę wzrostu produkcji mięsa drobiu, przy czym w 2015 roku o 9,7 proc., w tym roku – wedle prognoz – o 4,7 proc. Jesteśmy liderem pod względem produkcji mięsa kurcząt i w produkcji mięsa drobiu ogółem. Prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego wskazują, że produkcja mięsa i podrobów drobiowych na koniec 2016 roku zwiększy się o 10 proc. do ok. 2,6 mln ton. Wzrośnie również konsumpcja – o 1,8 proc. do 28,8 kg na mieszkańca.
 
Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że w ciągu ośmiu miesięcy tego roku na eksport trafiło 760 tys. ton produktów drobiowych – o 16 proc. więcej niż rok wcześniej. Eksport żywca wzrósł o 59 proc., mięsa – o 15 proc., a przetworów – o 5 proc. Łączna wartość eksportu w tym segmencie wzrosła o 8 proc. rdr. do 1,3 mld euro.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Koszty paszowe w hodowli kurcząt pozostały niezmienne
  • Koszty paszowe w hodowli kurcząt pozostały niezmienne

    W okresie styczeń-luty br. nie zmieniły się miesięczne koszty paszowe w chowie kurcząt rzeźnych.
  • Ceny żywca wołowego, wieprzowego i drobiowego (8.04.2018)
  • Ceny żywca wołowego, wieprzowego i drobiowego (8.04.2018)

    W dniach od 2 do 8 kwietnia 2018 w stosunku do notowań sprzed tygodnia zaobserwowano spadek cen żywca wołowego i kurcząt brojlerów, a także stabilizację cen żywca wieprzowego oraz wzrost cen...
  • Rynek mięsa w Polsce (8.04.2018)
  • Rynek mięsa w Polsce (8.04.2018)

    Krajowe ceny żywca wieprzowego od trzech tygodni są w miarę stabilne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
  • Ceny zbytu drobiu
  • Ceny zbytu drobiu

    Ceny zbytu kurcząt patroszonych otrzymywane przez zakłady przemysłu drobiarskiego były w marcu 2018 r. o 3,2% mniejsze niż przed miesiącem, ale o 3,9% większe niż przed rokiem. Średnia cena...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl