Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Produkcja mięsa kurcząt brojlerów w UE będzie nadal rosła

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Według prognoz zagranicznych służb rolnych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA/FAS) z...

Według prognoz zagranicznych służb rolnych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA/FAS) z września br., produkcja mięsa kurcząt brojlerów w UE będzie nadal rosła, zarówno w 2016 r., jak i w 2017 r., głównie poprzez zwiększone zapotrzebowanie eksportowe i w mniejszym stopniu wewnętrzne.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






W 2016 r. UE-28 wyprodukuje w sumie ok. 11 mln ton mięsa kurcząt, czyli więcej o 2,5% niż w 2015 r. Produkcja wzrośnie w większości państw liczących się na unijnym rynku drobiu, a głównie w Polsce, która jest obecnie największym producentem w UE. Ponadto ekspansji poziomu wytwarzania sprzyja znaczny spadek cen pasz od 2014 r., co zwiększa konkurencyjność i opłacalność produkcji, mimo obniżek cen detalicznych mięsa kurcząt. Podobna tendencja utrzyma się także w 2017 r., gdy produkcja wzrośnie prawdopodobnie o 6,6% do 11,3 mln ton.

 

Amerykanie prognozują, że spożycie drobiu w UE w 2016 r. zwyżkuje o 1,9%, a w 2017 r. o 6,1% do ok. 10,8 mln ton. Analizując konkurencyjność cenową w porównaniu z innymi gatunkami mięsa oraz wzrost produkcji będą nadal faworyzowały mięso drobiu. Konsumpcja tego gatunku mięsa najmniej ucierpiała na skutek spowolnienia gospodarczego w Europie. Jednocześnie sprzedaż tańszych elementów mięsa kurcząt wzrosła szybciej niż sprzedaż elementów droższych, jak piersi czy całe tusze.

 

FAMMU/FAPA podaje, że w 2016 r. unijny eksport mięsa kurcząt zwiększy się prawdopodobnie o 6,2% do 1,25 mln ton, pomimo rosyjskiego embarga na import żywności z sierpnia 2014 r., a także spadku wywozu francuskich mrożonych tuszek brojlerów na Bliski Wschód. Istotny wpływ na to miała stagnacja popytu w Arabii Saudyjskiej oraz sytuacja polityczna w Jemenie. Wysyłki rosły natomiast w szczególności ze względu na silny popyt ze strony krajów Azji i Afryki Subsaharyjskiej. Konkurencyjności unijnego mięsa kurcząt, zwłaszcza tańszych elementów z kością i mięsa odkostnionego mechanicznie (np. na RPA, Beninu, Ghany, Malezji i na Filipiny), sprzyja zmniejszenie kosztów produkcji dzięki spadkowi cen zbóż. RPA jest w tym roku dominującym odbiorcą mięsa kurcząt z UE, przed Beninem i Arabią Saudyjską. Dodatkowo w 2016 r. wrosną dostawy do Hongkongu, głownie mrożonych łapek kurcząt. Na 2017 r. USDA oczekuje dalsze umocnienie dynamiki wzrostu unijnego eksportu mięsa kurcząt (+10,4% do 1,27 mln ton). Prawdopodobnie na poziom wywozu do RPA może mieć wpływ ewentualne nałożenie przez tamtejsze władze 37% ceł w imporcie mięsa kurcząt z kością z UE oraz przywrócenie dostaw z USA.

 

W 2016 r. unijny import mięsa kurcząt wzrośnie o 1,6%, a w 2017 r. o 5,6% do ok. 750 ton. Liderami wśród dostawców pozostaną Brazylia i Tajlandia. Od 2012 r. rośnie import tajskich solonych, mrożonych elementów kurcząt na rynek unijny, kosztem dostaw z Brazylii. Jakość tajskich produktów lepiej odpowiada preferencjom unijnych importerów pod względem łatwości przetwarzania. Podpisanie umowy o wolnym handlu między UE a Ukrainą w 2014 r. poskutkowało natomiast zwyżką sprzedaży ukraińskiego mięsa kurcząt na rynek unijny. W 2016 r. przywóz wyniesie ok. 35 tys. ton w ramach kontyngentu bezcłowego. Tym samym Ukraina stanie się trzecim dostawcą mięsa kurcząt do Unii. Ukraińskie mięso jest konkurencyjne cenowo ze względu na niskie koszty pasz i pracy, wspierane dewaluacją hrywny. Znaczącymi unijnymi importerami mięsa kurcząt z Ukrainy są Holandia i Niemcy. Ukraińska firma drobiarska MHP otworzyła nawet w bieżącym roku zakład przetwórczy w Holandii. W 2015 r. MHP wysłała na rynek UE 27 tys. ton mięsa drobiu. Z kolei do pozostałych dostawców mięsa kurcząt do UE należą Chiny i Chile. Z Państwa Środka sprowadzane są tylko produkty gotowane i przetworzone.

 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.
  • Razem łatwiej
  • Razem łatwiej

    Wnioski o przyznanie wsparcia na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" PROW 2014 - 2020 będzie można składać od 30 października do 28 grudnia 2017 r. w Oddziałach Regionalnych...
  • Przedsiębiorcy z sektorów przetwórstwa, chowu i hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc finansową
  • Przedsiębiorcy z sektorów przetwórstwa, chowu i hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc finansową

    Przedsiębiorstwa prowadzące działalność w zakresie przetwarzania produktów rybnych, chowu lub hodowli ryb mogą ubiegać się o pomoc na inwestycje w ramach działania 5.4 "Przetwarzanie...
  • W 2018 r. dostawy mleka w UE wzrosną o 1,4%
  • W 2018 r. dostawy mleka w UE wzrosną o 1,4%

    Jak wynika z oceny ekspertów KE, w 2018 r. dostawy mleka w Unii Europejskiej wzrosną o 1,4% do 158,3 mln t. Dynamika zwyżki będzie więc niższa niż w 2017 r., kiedy to wyniosła 1,8%.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl