| Autor: redakcja6

Prognozy produkcji kurcząt w UE w 2014 r.

Z najnowszych szacunków Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa wynika, że produkcja mięsa kurcząt w Unii Europejskiej ukształtuje się w 2014 roku na poziomie 9,95 mln ton, co oznacza, że będzie o 1,5% wyższa od ubiegłorocznej - podała FAMMU/FAPA.

Prognozy produkcji kurcząt w UE w 2014 r.
Poprzednie prognozy USDA zostały skorygowane nieznacznie w górę. Spowodowane to jest przewidywanym wzrostem produkcji w krajach Beneluxu, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Rumunii, które zniwelują spadki powstałe we Francji i Hiszpanii.
 
Zdaniem ekspertów, spożycie kurcząt w bieżącym roku wzrośnie wobec poprzedniego o 2,1% i wyniesie 9,58 mln ton. Wskaźnik ten będzie zatem nieznacznie wyższy niż przyrost ludności, co wskazuje na zwiększenie konsumpcji na jednego mieszkańca.
 
Zw względu na fakt, iż kurczęta są najtańsze spośród wszystkich gatunków zwierząt, unijni konsumenci będą nadal najchętniej nabywać mięso z kurcząt. Spowodowane to będzie trudną sytuacją gospodarczą w wielu państwach członkowskich.
 
Jak podała FAMMU/FAPA na podstawie USDA, obniży się natomiast eksport kurcząt z Unii Europejskiej do krajów trzecich o 1,8% do 1,07 mln ton. Spadki dotyczyć będą głównie sprzedaży całych tuszek z Francji do Arabii Saudyjskiej i innych Bliskiego Wschodu ze względu na zniesienie przez Komisję Europejską subsydiów eksportowych w połowie ubiegłego roku. Niemniej, wzrost zaobserwowany zostanie w obrębie elementów kurcząt, głównie z krajów Beneluxu, a także z Francji i Polski, do krajów afrykańskich: RPA, Beninu i Ghany.  
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!