| Autor: redakcja1

Rośnie saldo handlu zagranicznego drobiem z Polski (czerwiec 2013)

Konkurencyjne ceny polskiego drobiu na rynku europejskim i w konsekwencji duży popyt eksportowy stymulują wzrost wywozu tego mięsa - informuje Agencja Rynku Rolnego w czerwcowym raporcie o sytuacji na rynku zbóż.

Rośnie saldo handlu zagranicznego drobiem z Polski (czerwiec 2013)
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w 2012 r. eksport drobiu żywego, mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 623 tys. ton, czyli był o 18% większy niż w 2011 r.
 
W bieżącym roku polski drób nadal odznacza się wysoką konkurencyjnością na unijnym rynku. Jednocześnie na rynku amerykańskim od początku 2013 r. notowany jest spory wzrost cen kurcząt brojlerów. Wyższe niż w zeszłym roku są także ceny tego asortymentu w Brazylii. Czynniki te powodują, że eksport krajowego drobiu nadal rośnie. Wzrost wysyłki mięsa drobiowego jest także związany ze zwiększeniem się na niego popytu w krajach UE, spowodowanym wysokimi cenami mięsa czerwonego.
 
Dynamika wzrostu wywozu drobiu w 2013 r. będzie jednak mniejsza niż w 2012 r. ze względu na prognozowane zwiększenie się produkcji tego mięsa na świecie, co może nieco ograniczyć popyt na drób unijny.
 
Jak wynika z danych Ministerstwa Finansów w okresie od stycznia do kwietnia 2013 r. wysyłka żywca, mięsa i przetworów drobiowych z Polski ukształtowała się w granicach 222 tys. ton, a zatem to 11% zwyżka w obrębie roku. Szacuje się, że w całym bieżącym roku eksport może wynieść około 700 tys. ton, a więc to o 12% więcej niż w 2012 r.
 
Od 2009 r. rośnie także import drobiu. Według danych Ministerstwa Finansów w minionym roku do Polski sprowadzono 86 tys. ton produktów drobiowych, tj. o 9% więcej niż w roku poprzedzającym. W okresie pierwszych czterech miesięcy 2013 r., import żywca, mięsa i przetworów wzrósł o 20%, do 29 tys. ton.
 
Przewiduje się, że w całym 2013 r. przywóz drobiu do Polski może być o 5% większy niż w 2012 r. i wynieść około 90 tys. ton. Podobnie jak w latach poprzednich import drobiu będzie miał przede wszystkim charakter uzupełniający w zaopatrzeniu rynku krajowego w tanie mięso drobiowe do przetwórstwa.


Tagi:
źródło: