Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Rośnie sprzedaż polskiego drobiu na rynki pozaunijne

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Sprzedaż na rynek pozaunijny stanowi obecnie siłę napędową dla rozwoju eksportu...

Sprzedaż na rynek pozaunijny stanowi obecnie siłę napędową dla rozwoju eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego z Polski – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Eksport drobiu z Polski

Jak wynika z danych Eurostat, w okresie pierwszych czterech miesięcy 2015 r. wywóz poza UE wzrósł w obrębie roku o 45 proc. do 56 tys. t. Oznacza to znaczną intensyfikację sprzedaży. Dla porównania w 2014 r. tempo zwyżki w analogicznym okresie było na znacznie mniejszym poziomie, tj. 8 proc.

 

Odwrotne trendy można było zanotować dla wywozu nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynek wspólnotowy. W okresie I-IV br. sprzedaż do pozostałych krajów członkowskich wyniosła 201 tys. t, a więc to o 11 proc. więcej niż przed rokiem. Oznacza to wyhamowanie dynamiki wzrostu w stosunku do 17 proc. zaobserwowanych w 2014 r.
 

Należy jednak podkreślić, że cały czas największym importerem surowca z Polski jest rynek UE z 78 proc. udziałem w eksporcie, gdzie głównymi odbiorcami pozostają Niemcy, Wielka Brytania, Francja oraz Republika Czeska. W odniesieniu do poprzednich lat, kiedy to prym wiodły Niemcy, aktualnie wzrost eksportu drobiu na rynek wspólnotowy napędzany jest przez Francję, Wielką Brytanię z dynamiką na poziomie odpowiednio 24 proc. - 3,6 tys. t i 20 proc. - 3,6 tys. t w okresie I-IV 2015 r. Poza tym w omawianym czasie dwukrotnie zwiększyła się sprzedaż do Belgii. Jednak kontyngent jest w dalszym ciągu o połowę mniejszy od dostaw na rynek brytyjski.
 

Natomiast na rynkach pozaunijnych systematycznie wzrasta eksport do Beninu. W okresie pierwszych czterech miesięcy 2015 r. zwiększył się on o 17 proc. do 11 tys. t. Kraj ten tym samym pozostaje kluczowym pozaunijnym odbiorą surowca z Polski. Niemniej, mięso drobiowe jest później często reeksportowane do sąsiednich krajów w Afryce.
 

Zdaniem Eurostat, notowane jest znaczne zainteresowanie polskim surowcem w Liberii, Kongo oraz Gabonie. Te trzy kraje z Afryki Centralnej i Zachodniej sprowadziły w tym czasie w sumie 9 tys. surowca, o 3 tys. więcej niż przed rokiem. Co więcej, w omawianym okresie niemal czterokrotnie zwiększył się wywóz nieprzetworzonego mięsa drobiowego na Ukrainę, który wyniósł 9,1 tys. t. Z kolei do Chin trafiło prawie trzy razy więcej surowca z Polski niż przed rokiem, a więc było to 8 tys. t.
 

Jak zauważają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, pomimo odnotowanego łącznego wysokiego tempa wzrostu sprzedaży na rynki pozaunijne na początku br., eksport do Hongkongu zmalał w obrębie roku o 7 proc. do 8 tys. t.
 

Biorąc pod uwagę łączną dynamikę sprzedaży nieprzetworzonego mięsa drobiowego w okresie I-IV 2015 r. na rynkach zagranicznych zwiększyła się ona w skali roku o 17 proc. do poziomu 257 tys. t. Jest to 38 tys. t więcej niż przed rokiem.

 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl