| Autor: redakcja6

Spadek eksportu drobiu z UE (I-IV 2014)

Z danych Komisji Europejskie wynika, że w ciągu pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich około 430 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiowych, czyli o 2,8% mniej w stosunku do tego samego okresu 2013 roku – podała FAMMU/FAPA.

Spadek eksportu drobiu z UE (I-IV 2014)
Dodatnie saldo Unii Europejskiej obniżyło się w skali roku o 8,6% i wyniosło 167,4 tys. ton. W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt, których udział w łącznym wywozie ukształtował się na poziomie 85%. Sprzedaż tych produktów za granicę była niższa w skali roku o 1,7%. Spadek dotyczył także mięsa indyczego – o 12,4% oraz żywego drobiu – o 4,1%. Wzrósł natomiast wywóz kaczek – o 9,4% oraz gęsiny – o 4,1%.
 
Największe ilości drobiu dostarczono krajom trzecim tradycyjnie z Francji, Holandii, Polski, Niemiec, Wielkiej Brytanii i Belgii. Udział Polski w unijnym eksporcie wyniósł 9%, a w ciągu roku wysyłki wzrosły o 6,5%.
 
Z kolei głównymi odbiorcami drobiu w analizowanym okresie były kraje afrykańskie – RPA i Benin, gdzie dostawy wzrosły w skali roku o odpowiednio – 25% i 17%.
 
Sprzedaż do czołowego importera z zeszłego roku – Arabii Saudyjskiej obniżyła się o 22%. Również w przypadku innych ważnych odbiorców odnotowano spadki wywozu, m.in. Hongkongu – o 5%, Ghany – o 45%, na Ukrainę – o 49%, do Jemenu – o 21%, Zjednoczonych Emiratów Arabskich – o 10% oraz Chin – o 21%. Zwiększyły się natomiast dostawy do Rosji – o 12% i Wietnamu – o 19%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!