Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Opryskiwacz Rider 2500-3000 L
2020-08-05 -
Koparka 170 seria 200
2012-01-05 -
Ciągnik Steyr ABSOLUT CVT
2020-03-12 -
AGREGAT UPRAWOWY Z WAŁEM DOCISKOWYM 2,4 M
2013-12-29
USA: Konsumpcja drobiu nadal wysoka
Jak wynika z najnowszych badań amerykańskich, w 2015 r. spożycie mięsa z kurcząt w USA pozostaje wysoka w dwóch podstawowych kanałach zakupu – supermarketach i placówkach gastronomicznych.
Jak podaje FAMMU/FAPA, blisko 85% konsumentów spożywa mięso kurcząt nabyte w supermarketach, a 67% konsumuje je w placówkach gastronomicznych. Mięso kurcząt pozostaje dla Amerykanów ulubionym źródłem białka zwierzęcego i spożycie nadal rośnie.
Szacuje się, że w czasie najbliższego roku 23% konsumentów będzie kupowało więcej mięsa z kurcząt w supermarketach, a 14% konsumentów zwiększy jego spożycie w placówkach gastronomicznych.
Najwyższa konsumpcja jest w stanach północno-wschodnich, środkowo-zachodnich i południowych. Konsumenci cenią sobie najbardziej świeżość, cenę i smak produktów z kurcząt, a także zwracają również uwagę na miejsce produkcji oraz bezpieczeństwo żywnościowe. Ponad połowa konsumentów obawia się używania hormonów i sterydów w produkcji kurcząt.
Badania zostały przeprowadzone w czerwcu br. w grupie ponad tysiąca dorosłych Amerykanów.