| Autor: redakcja1

Światowa produkcja mięsa kurzego

Zgodnie z szacunkiem USDA globalna produkcja mięsa kurzego w roku 2021 była większa o 0,8% niż w roku 2020 i wyniosła blisko 100 mln ton.

Światowa produkcja mięsa kurzego
W 2022 r. przewidywany jest wzrost światowej produkcji mięsa kurzego o 0,9% do 100,8 mln ton. Zgodnie z prognozą tegoroczna produkcja zwiększy się na rynkach największych globalnych producentów kurcząt, tj. w Brazylii i USA, a obniży się w Chinach.

Unijny rynek drobiu w 2021 r. kształtował się pod wpływem epidemii wirusa grypy ptaków, ograniczeń spowodowanych obostrzeniami związanymi z pandemią koronawirusa i czynników inflacyjnych. W 2021 r. zgodnie z szacunkiem Komisji Europejskiej odnotowano blisko 1% zniżkę produkcji drobiu. Podstawą do szacowania ograniczenia produkcji były ogniska grypy ptaków, które stwierdzono w większości krajów UE oraz ich negatywny wpływ, zwłaszcza na populację ferm hodowlanych. Czynnik ten miał największe oddziaływanie na sytuację rynkową w pierwszej połowie 2021 r. i spowodował ograniczenie produkcji drobiu w celu dostosowania podaży do trudnej sytuacji rynkowej.

Kolejnym czynnikiem ograniczającym produkcję drobiu na rynku unijnym były mniejsze możliwości wysyłkowe do krajów trzecich, które wprowadziły ograniczenia na zakup asortymentu drobiowego z obszarów UE, na których stwierdzono ogniska grypy ptaków. Druga połowa 2021 r. przyniosła poprawę warunków prowadzenia działalności, co częściowo zniwelowało niesprzyjające tendencje z pierwszej połowy roku. Komisja Europejska w 2022 r. prognozuje powrót do zwyżkowego trendu produkcji drobiu w UE, ale dynamika tego wzrostu będzie nieznaczna i wyniesie 1%.




Tagi:
źródło: